Noul cod rutier si punctele de penalizare

Noul Cod Rutier bagă frica în şoferi. Acesta aduce reguli mai dure, apropiate de cele ale ţărilor din UE. Codul Rutier va intra în vigoare începând cu data de 21 septembrie. Însă, marea schimbare adusă de noul Cod este introducerea sistemului de puncte de penalizare.

noul cod rutierFapt ce are şi un aspect pozitiv: şoferii vor fi atenţi şi la contravenţiile minore. În cazul în care şoferul a acumulat 15 puncte contravenţionale, permisul de conducere îi va fi suspendat pentru 30 de zile. Iar, în cazul în care acesta acumulează din nou 15 puncte, permisul va fi suspendat pentru 60 de zile.

O altă noutate adusă de Codul Rutier vizează, de această dată, pietonii. De această dată, pietonii poartă întreaga răspundere a accidentării lor în cazul în care traversează prin locuri nepermise sau pe culoarea roşie a semaforului. Pe lângă punctele contravenţionale, atât şoferii, cât şi pietonii, vor primi şi amenzi. Punctele contravenţionale sunt atribuite astfel:

2 puncte:
nepurtarea centurii de siguranţă, depăşirea cu 10-20 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum, respectiv pentru categoria din care face parte vehiculul condus, folosirea telefoanelor mobile la volan, cu excepÅ£ia celor prevăzute cu dispozitive de tip „mâini libere”, nerespectarea obligaÅ£iei de a folosi luminile de întâlnire ÅŸi pe timpul zilei pe autostrăzi, drumuri expres ÅŸi pe drumuri naÅ£ionale europene;

3 puncte:
depăşirea cu 21-30 km/h a vitezei maxime admise;

4 puncte: nerespectarea semnificaÅ£iei indicatorului „STOP”, depăşirea cu 31-40 km/h a vitezei maxime admise, conducerea unui autovehicul pe spaÅ£iul destinat circulaÅ£iei tramvaiului atunci când drumul public este prevăzut cu mai mult de o bandă pe sens, în afara căii de rulare a tramvaiului;

6 puncte: depăşirea cu 41-50 km/h a vitezei maxime admise, nerespectarea semnificaÅ£iei indicatoarelor „Trecere la nivel cu o cale ferată simplă sau dublă, fără bariere” sau „Oprire”, instalate la trecerea la nivel cu o cale ferată, schimbarea direcÅ£iei de mers prin viraj spre stânga, dacă se încalcă marcajul longitudinal continuu care separă sensurile de mers.

+ Descarca noul cod rutier in format PDF

Adauga un comentariu

*