Sala polivalenta ´Nadia Comaneci´ a ramas fara bani

Onestenii si-au dorit sa-i faca Nadiei Comaneci o surpriza placuta anul acesta: sa o invite la inaugurarea salii polivalente, care-i poarta numele, situata in parcul central al municipiului Onesti. Din pacate, sala nu va fi gata nici anul acesta, desi lucrarile au inceput in urma cu 16 ani.

sala polivalenta nadia comaneci onestiMomentul inaugurarii ar fi coincis cu aniversarea a 30 de ani de la cucerirea titlului olimpic, pe care Nadia l-a obtinut la Montreal, in 1976.

In primavara acestui an, in luna martie, Consiliul Local Onesti a aprobat contractarea unui imprumut de 15 miliarde de lei vechi, tocmai pentru a finaliza lucrarile in aceasta toamna.
Pentru ca banii nu au mai ajuns la constructori, lucrarile au fost sistate.

Supararea constructorilor a fost si mai mare in momentul in care le-au parvenit informatii din care reiesea ca banii pentru sala polivalenta ar fi fost redirectionati catre alte lucrari, mai precis catre centralele termice de cartier, insa zvonurile au fost infirmate de executivul local.

“Cine sustine astfel de lucruri, este dezinformat – ne-a declarat primarul Emil Lemnaru. Imprumutul de 15 miliarde de lei, destinat salii polivalente, nu s-a mai facut, desi a fost aprobat de Consiliul local. Nu ne mai intereseaza sala polivalenta, deocamdata, si nu vrem sa mai luam alte credite, deocamdata, intrucat nu le putem restitui; am contractat un imprumut de 230 de miliarde pentru centralele de cartier, care sunt prioritare pentru ca trebuie finalizate pana la iarna, pentru a asigura caldura in locuintele onestenilor.

Oricum, cele doua imprumuturi, pentru centrale si pentru sala polivalenta, nu au nicio legatura: fiecare are destinatie precisa, iar noi nu avem voie, prin lege, sa schimbam destinatia banilor. Iar de gestionarea investitiei de la sala polivalenta se ocupa in totalitate Compania Nationala de Investitii (CNI), nu Primaria Onesti.

Noi asiguram doar utilitatile, iar pentru finantarea acestora, am depus o documentatie la Ministerul lucrarilor publice, cu care mai avem proiecte pentru inca doua sali de sport scolare, una la Liceul “Nadia Comaneci” si alta la Scoala 8. In privinta salii polivalente, vom face anul viitor imprumutul de 15 miliarde, aprobat deja de Consiliul local, pentru ca lucrarile sa fie finalizate pana la sfarsitul lui 2007”.

Lucrari terminate in proportie de 80 %

Imediat dupa Revolutie, mai multe firme, cum ar fi Comrepi, si mai multi directori, cum ar fi Petre Dan sau Valentin Anastasiu, s-au implicat in primele lucrari de la sala polivalenta. Apoi, lucrarile au fost sistate timp de 7-8 ani de zile, dupa care au fost preluate de firma Dodo SRL. Dupa ce Dodo a dat faliment, antreprenor general a devenit SC TIAB SA Onesti, iar subantreprenor SC Carbifox SRL Onesti.

Finantarea investitiei a fost preluata de CNI, pentru partea de constructii propriu-zise, iar asigurarea utilitatilor, de la ventilatie si incalzire, pana la canalizare si cai de acces, a ramas in sarcina Consiliului Local Onesti. “Ar mai trebui alocate 30-40 miliarde de lei vechi – ne-a precizat Sergiu Blajievschi, directorul general al SC Carbifox SRL Onesti.

Suma pare mare pentru ca include si echipamentele, care sunt cele mai costisitoare. Insa ca volum de lucrari, n-ar mai fi chiar atat de mult. Lucrarea e terminata cam in proportie de 80 %, iar daca ar fi alocati banii necesari, noi am putea finaliza lucrarile in doua-trei luni. Insa am fost nevoiti sa oprim lucrarile, pentru ca nu am primit banii.

Am cheltuit deja un miliard de lei din banii nostri si nu mai avem cum sa ne platim furnizorii”.

Lucratorii de pe santier spun ca au ajuns acum la partea de incalzire si ventilatie, care trebuie finantata din bugetul local, in timp ce primarul Emil Lemnaru sustine ca aceste lucrari pot fi executate la urma, dupa ce Compania Nationala de Investitii va asigura finantarea pentru celelalte lucrari.

Insa constructorii nu primesc bani de nicaieri, asistand neputinciosi la pasarea raspunderii intre CNI si Primaria Onesti.

Gheorghe LEU

Comentarii

  1. Ambele lucrari nu sunt necesare.Centralele de cartier sunt nerentabile.Mai bine s-ar da bani oamenilor sa-si monteze centrale de apartament si astfel statul va castiga nu va pierde.

Adauga un comentariu

*