PNL: ´Singura soluţie a PD de a guverna fără PNL ar fi cu ajutorul PSD´

Liberali văd menţinerea Alianţei DA drept cea mai bună garanţie a faptului că nici PNL, nici PD nu vor colabora cu PSD, răspunzând astfel reacţiei vicepreşedintelui PD Ioan Oltean, care a afirmat că PD nu va mai colabora cu PNL după 1 ianuarie 2007.

Liberalii cred că singura soluÅ£ie a PD de a guverna fără PNL ar fi cu ajutorul PSD. „Câtă vreme AlianÅ£a va exista, va fi cea mai bună garanÅ£ie că PNL ÅŸi PD vor continua această conduită de a nu colabora în plan guvernamental cu PSD”, a spus Varujan Vosganian, referindu-se la o eventuală colaborare a unuia dintre cele două partide ale AlianÅ£ei cu social-democraÅ£ii.

„Recomand unora dintre colegii de la PD să nu mai avanseze ideea ieÅŸirii de la guvernare, pentru că atunci mă întreb cu cine ar putea să colaboreze decât cu PSD”, a adăugat el.

Reacţia liberalului vine ca urmare a declaraţiilor făcute de vicepreşedintele PD Ioan Oltean.Vicele democrat s-a folosit de tema scandalului iscat în jurul sponsorizării PSD de către liberalul Dinu Patriciu pentru a relua amenţările cu ruperea Protocolului Alianţei.

Ioan Oltean a afirmat pentru NewsIn că, „deÅŸi adevăratul preÅŸedinte al PNL, Dinu Patriciu, vrea o guvernare PNL-PSD, iar relaÅ£iile dintre democraÅ£i ÅŸi liberali sunt tot mai critice”, PD nu va ieÅŸi de la guvernare, dar va forÅ£a anticipate după 1 ianuarie 2007 ÅŸi nu va mai guverna cu PNL.

Atât Vosganian, cât ÅŸi Iorgulescu, i-au criticat duminică pe contestatarii Theodor Stolojan ÅŸi Valeriu Stoica, pe care îi arată drept simpatizanÅ£i ai unei colaborări cu PSD, în vreme ce aceÅŸtia lansează acuzaÅ£ii similare da adresa actualei conduceri liberale, pe care o leagă de Dinu Patriciu.”Atitudinea cea mai conciliantă faţă de PSD au avut-o tot cei ce crează probleme de imagine PSD”, a precizat Vosganian, referindu-se la Valeriu Stoica ÅŸi Theodor Stolojan.

La rândul său, Adrian Iorgulescu a adăugat că Stolojan, din poziţia de purtător de cuvânt al Cotrocenilor, a vorbit despre o colaborare de perspectivă cu un PSD mai curat.

„Perspectiva este, în opinia mea, una extrem de îndelungată”, a comentat, ironic, Iorgulescu, acuzându-l pe Stolojan de ipocrizie ÅŸi sugerând că ar putea fi un punct de vedere al preÅŸedintelui Traian Băsescu. „Poate e un punct de vedere al Cotrocenilor”, a comentat Iorgulescu.

Dinu Patriciu a declarat, joi seara, la Antena 3, că o alianţă PNL-PSD ar asigura majoritatea cea mai stabilă pentru moment, în ceea ce el a numit, dar nu a detaliat, „o logică consensuală”. DeclaraÅ£iile lui Dinu Patriciu au apărut după ce a recunoscut că a sponsorizat PSD în campania pentru alegerile locale, chiar dacă formaÅ£iunea condusă la vremea aceea de Adrian Năstase a fost considerată adversarul politic al AlianÅ£ei.

Patriciu a spus, în aceeaÅŸi emisiune, că a preferat să finanÅ£eze campania electorală a lui Mircea Geoană, pentru că a ales „candidatul cu carte” dintre cei care au luptat pentru postul de primar general al BucureÅŸtilor, Traian Băsescu fiind încă din primul tur învingător.

Liberalul a mai arătat că a folosit acelaÅŸi criteriu ÅŸi la alegerile din 2005 pentru primarul general al Capitalei, susÅ£inându-l financiar pe Adriean Videanu, care l-a avut ca adversar din partea PSD pe Marian Vanghelie. Fostul preÅŸedinte liberal Valeriu Stoica a reacÅ£ionat spunând că afirmaÅ£iile lui Dinu Patriciu confirmă acuzaÅ£iile aduse conducerii PNL, referitoare la existenÅ£a unor negocieri cu PSD. „Se vede acum că Boureanu a avut dreptate atunci când a vorbit despre negocieri între reprezentanÅ£ii PNL ÅŸi PSD.

ÃŽn loc să fie sancÅ£ionaÅ£i cei care negociază sau sponsorizează PSD-ul, a fost sancÅ£ionat Cristian Boureanu”, a comentat Stoica.

„Imediat după aderarea la UE, la 1 ianuarie 2007, pasivitatea noastră va înceta. Nu mai vrem să rămânem la guvernare cu un partid care se manifestă a fi împotriva intereselor naÅ£ionale, împotriva promisiunilor comune din campania electorală din anul 2004 ÅŸi împotriva angajamentelor luate când am intrat la guvernare”, a reacÅ£onat vicepreÅŸedintele PD Ioan Oltean.

El a precizat că, deÅŸi PD se gândeÅŸte să rupă, după 2007, alianÅ£a cu PNL, nu va încerca formarea alteia cu PSD. „Sperăm ca, la anticipate, electoratul să decidă alte procente care să ne permită să formăm ori o majoritate, ori o alianţă guvernamentală mai coerentă ca până acum. Nu ne interesează o guvernare cu PSD, aceea a fost ÅŸi este preferată de Dinu Patriciu”.

Newsin

Adauga un comentariu

*