CE de atletism la Goteborg

Oraşul suedez Goteborg gazduieşte, în perioada 6-13 august, ediţia cu numărul 19 a Campionatelor europene de atletism, o ediţie a recordurilor, cu 1.370 de sportivi la start (739 barbaţi şi 631 femei), din 48 de ţări, între care, evident, şi România, care a deplasat în cel mai mare port al Scandinaviei 17 atleţi şi 12 atlete.

Pe lânga recorduri, EAC Goteborg 2006, privită aici ca o sărbătoare continuă (competiÅ£ia este dublată de un Festival al oraÅŸului, restaurantele ÅŸi magazinele afiÅŸează preÅ£uri promoÅ£ionale EAC, ceea ce nu le face, totuÅŸi, foarte atractive, ÅŸtiută fiind scumpetea scandinavă, cocorul Allwinn, un fel de „bate tot!”, mascota CE, ÅŸi afiÅŸele sunt peste tot) prezintă ÅŸi câteva premiere. Astfel, pentru prima oară ceremonia de deschidere are loc cu o zi înaintea startului întrecerilor ÅŸi nu pe stadion, ci în Gotaplatsen, piaÅ£a centrala, cu Orchestra simfonică a oraÅŸului, rock ÅŸi Imnul competiÅ£iei, „Eroii”, interpretat de Helena Paparizou.

Tot astfel, vor fi reprezentate, pentru prim a oară, ÅŸi cele mai recente ţări membre ale AsociaÅ£iei europene de atletism (EAC), Serbia, cu 11 sportivi, ÅŸi Muntenegru, cu numai 2, un aruncător de greutate ÅŸi o săritoare în lungime. S-a ajuns, astfel, la numărul record de ţări participante – 48, doar Armenia ÅŸi Liechtenstein lipsind.

Vorbind de premiere, să amintim că primul campion european din istorie s-a numit Beccali, Luigi Beccali, medaliat cu aur la 1 500 m, în 1934, la Torino. Pentru că am pomenit de participări, cea mai puternică delegaÅ£ie o are Rusia, cu 118 sportivi (56 barbaÅ£i, 62 femei), urmată de Germania – 90, Spania – 87, FranÅ£a – 85, Marea Britanie – 85, Italia – 83 etc. Probabil s-ar fi prezentat ÅŸi ceva armeni, numai că regulile europene, ale atletismului în general sunt mai stricte decât cele olimpice, unde se poate strecura ÅŸi câte o sprinteră cu alură de aruncatoare de disc: AEA a impus baremuri serioase, aÅŸa încât, deÅŸi majoritatea cheltuielilor sunt rambursate, nu
poate veni oricine.

În ce priveote ţara noastră, premiera ar fi faptul că avem de data aceasta un număr mai mare de baieţi (17) faţa de fete (12) şi ca toţi au haine de reprezentare, nu din cale afară de inspirate, un roz pentru ambe sexe, produse de o firmă din Târgu Secuiesc.

Întrecerile vor fi gazduite de Ullevi Stadium, o arenă de legendă, inaugurată în 1958, cu 43.200 locuri, jumătate acoperite. Tot aici s-au desfaşurat meciuri ale CE de fotbal din 1992, dar şi CM de atletism din 1995, când debutau la o asemenea mare competiţie Ionela Târlea şi Gabriela Szabo. Aveau doar 19 ani şi o carieră fabuloasă în faţa. Câteva cuvinte şi despre Oraşul zeilor. Goteborg este al doilea ca mărime din Suedia, după capitala Stockholm, fireşte. Este cel mai mare port, la Marea Nordului, din ţarile scandinave, cu 36,9 milioane de tone de marfa operate pe an.

Împarţit, practic, în doua de râul Gota Alv, Goteborg are 485.000 locuitori (879.000 cu aria metropolitana), dintre care 60.000 studenţi. ai 93.965 emigranţi, precizia numărării fiind dată şi de faptul că sunt riguros înregistraţi la ajutorul social, jumătate dintre aceştia fiind, surprinzator, de origine iraniană.

Oraşul a fost fondat în 1621 de regele Gustav al II-lea Adolf. Aici sunt fabricate celebrele automobile Volvo.

În fine, revenind la CE, luni sunt prevăzute primele întreceri, în 2 reuniuni: dimineaţa, calificări, iar dupa-amiază şi 2 finale, cu participare romanească; mai
întâi, finala masculină la aruncarea greutaţii, în care aşteptam, înca o dată, o ispravă deosebită din partea lui Gheorghe Guşeţ, apoi cea feminina la 10 000 m, cu Constantina Diţă-Tomescu la start. Ceilalţi români înscrişi în calificari sunt: Mihaela Melinte (aruncarea ciocanului), Angela Moroşanu (400 m garduri), Florin Suciu, Cătălin Câmpeanu (400 m), Mihaela Neacşu, Liliana Popescu (800 m), Bogdan Tudor, Danuţ Simion (lungime).

Duminică, vremea era caniculară, cu temperaturi de peste 30 de grade, oricum neobişnuite pentru o zonă a Europei în care vara este mai suportabilă.

ROMPRES

Adauga un comentariu

*