Profesorii bacauani prefera sa munceasca in Italia

Peste o suta de cadre didactice din judetul Bacau si-au inaintat, in ultimele luni, cereri de acordare a unui concediu fara plata pentru o perioada de pana la un an de zile.

Inspectorul scolar general adjunct Brindusa Popescu spune ca marea majoritate a dascalilor care fac astfel de solicitari intentioneaza sa abandoneze, pentru o vreme, munca de la catedra pentru o alta mai banoasa in strainatate.

Genul acesta de naveta intre catedra din tara si familiile din Italia sau Spania unde exista cate un batran sau copil cu nevoi mai speciale ce trebuie ingrijit este practicat de multa vreme de dascalii bacauani.

Majorarile de salarii de care au inceput sa beneficieze in urma grevei din toamna anului trecut sunt destul de modeste, motiv pentru care exodul cadrelor didactice ramane un fenomen in permanenta actual.

Brindusa Popescu mai spune ca nu exista luna in care astfel de solicitari sa nu fie discutate in Consiliul de Administratie al IUSJ.

„Din primavara si pana acum cred ca am avut mai bine de o suta de cereri de concediu fara plata. Exista o repartitie relativ uniforma a scolilor din care provin dascalii care vor astfel de concedii.

Marea majoritate a educatorilor, invatatorilor sau profesorilor care inainteaza astfel de solicitari predau la scolile din mediul rural, insa sunt si profesori care au catedre la unitati de invatamant din mediul urban si care vor sa plece pentru o vreme in strainatate, fie la lucru, in cazul celor care au nevoi financiare mai mari pe care vor sa si le acopere, fie la burse, in cazul tinerilor”, mai spune Brindusa Popescu.

Castigul din Italia este mai mare ca leafa de profesor pe cinci ani.

Adauga un comentariu

*