Patul lui Vasile Alecsandri, cumpărat de un profesor băcăuan cu o sută de lei

Profesorul băcăuan Ioan Dănilă a făcut, în ultimii 16 ani, o adevărată pasiune pentru tot ceea ce înseamnă memoria lui Vasile Alecsandri. Ultima achiziţie în domeniu a dascălului băcăuan este un pat, care a aparţinut poetului, şi pe care Ioan Dănilă l-a recuperat din chilerul unui bătrân din Mirceşti.

„Eram în drum spre IaÅŸi ÅŸi, în dreptul autogării din Roman, am văzut un bătrân care stătea la ocazie. Mi s-a făcut milă de el, am oprit ÅŸi l-am luat în maÅŸină, chiar dacă, pentru a-l duce până la MirceÅŸti, a trebuit să fac un ocol”, povesteÅŸte acum profesorul Dănilă.

Din vorbă în vorbă, dascălul băcăuan a aflat de la cel pe care tocmai îl luase în maÅŸină că îl cheamă Petre Antică ÅŸi că doarme, acasă, pe un pat care a aparÅ£inut lui Vasile Alecsandri. „Imediat i-am propus să mi-l dea mie, dar, într-o primă fază, m-a refuzat pe motiv că-i promisese patul doamnei Indira Spătaru, muzeograf la Casa memorială Vasile Alecsandri din MirceÅŸti. I-am explicat că, potrivit unui nomenclator rămas în vigoare din anii ’50, doamna Indira nu va putea să-i dea decât vreo 20-30.000 de lei vechi, aÅŸa că oferta mea de un milion de lei vechi l-a convins”, mai mărturiseÅŸte profesorul Ioan Dănilă.

Interesant este că, după ce a făcut tranzacţia cu dascălul băcăuan, Petre Antică a trebuit să se mute, pentru o perioadă, în casă cu ginerele său. Şi asta pentru simplul motiv că rămăsese fără pat.

Amos NEWS

Adauga un comentariu

*