În Bulgaria, Iisus are întâlnire cu Cleopatra şi Zorro la maternitate

Din ce în ce mai mulţi bulgari aleg un nume netradiţional pentru copilul lor, sub influenţa televiziunii sau a literaturii, indică vineri primele statistici de stare civilă pentru 2006, relatează AFP.

Tarzan şi Zorro, Hamlet şi Ofelia, două Cleopatre (însă un singur Cezar) au văzut astfel lumina zilei în ultimele şapte luni în Bulgaria, până în prezent foarte conservatoare în acest domeniu.

Dacă 17 Juliete nu pot conta decât pe un singur Romeo, fosta prinţesă britanică Diana i-a inspirat pe părinţii a 75 de copii, în timp ce doi băieţi au fost botezaţi Elvis, iar o fetiţă Madonna.

„Acum că Bulgaria este mai deschisă faţă de lume, tinerii nu mai urmează tradiÅ£ia patriarhală care constă în a da copiilor prenumele bunicilor lor, în favoarea prenumelor străine care vizează o potenÅ£ială integrare mai uÅŸoară a copilului într-o Å£ară străină”, a comentat sociologul Mira Ianova, de la institutul MBMD.

De aici abundenţa de Nathalie, Catherine, Emily, Leonardo, Angelina, Stephen, Béatrice, Deborrah, Jessica, Michael şi Antony, care formează uneori combinaţii ciudate cu numele de familie bulgare, a notat ea.

Mitologia Greciei vecine este sursa unor prenume precum Afrodita (zeiţa dragostei), Apollo (zeul artelor), Dionisos (zeul vinului), Geea (zeiţa pământului) şi Galateea (nimfă îndrăgostită de un muritor).

Cu toate acestea, prenumele de origine biblică sunt mai frecvente: 38 de Iisus, patru de Hrist, 12 de Maria-Magdalena.

Bulgaria, în care s-au născut câţiva Lenin şi Stalin în perioada comunistă, nu întoarce totuşi spatele numelor clasice: Gheorghi, Alexandar, Martin, Ivan şi Dimitar pentru băieţi, Victoria, Maria şi Alexandra pentru fete.

ROMPRES

Adauga un comentariu

*