Acum 30 de ani, Ilie Verdeţ îi înmâna Nadiei Comăneci carnetul de membru UTC

ÃŽn urmă cu 30 de ani, la 18 iunie 1976, oneÅŸteanca Nadia Comăneci intra, la numai 14 ani, în legendă, după ce a obÅ£inut, la Olimpiada de la Montreal, prima notă de 10,00 din istoria gimnasticii mondiale. PuÅ£ini ÅŸtiu, însă, că, tot în vara acestui an se împlinesc trei decenii de când Nadia Comăneci a fost înscrisă, înainte de a i se acorda titlul de „Erou al muncii socialiste”, în UTC.

Profesorul Vasile CautiÅŸ, directorul Colegiul NaÅ£ional „Vasile Alecsandri” din Bacău, unul din membrii deelegaÅ£iei care a participat la această ceremonie îşi aduce aminte că, împreună cu Nadia, au fost primite atunci în UTC toate gimnastele din lotul de la OneÅŸti.

„După întoarcerea echipei naÅ£ionale de gimnastică de la Montreal, s-a organizat, în holul Casei de Cultură din OneÅŸti, o ceremonie specială, în care au fost primite în UTC toate gimnastele din lot. Nadia a primit carnetul de utecist de la Ilie VerdeÅ£, primul ministru de atunci”, îşi aminteÅŸte acum Vasile CautiÅŸ.

Cât priveÅŸte momentul în care „zeiÅ£a de la Montreal” primea primul 10,00, acesta fost trăit de profesorul CautiÅŸ într-o tabără de „pregătrire a tinerilor pentru apărarea patriei” de la BuhuÅŸi. „Å¢in minte că stăteam într-un cămin al liceului din BuhuÅŸi. Eram mai mulÅ£i profesori, care ne-am strâns în jurul televizorului din holul căminului ÅŸi, când am văzut că Nadia a luat 10,00, nu mai ÅŸtiam ce să facem de bucurie”, mai povesteÅŸte directorul Colegiului „Vasile Alecsandri”.

Adauga un comentariu

*