Papagalii si democratia

Se intampla ceva straniu: din momentul in care depun juramantul ca si consilieri locali, cei alesi de noi sa ne reprezinte in miniparlamentul local sufera un soi de transformare. Se fac mielusei pe langa primar, oricare ar fi acela si nu mai prididesc cu osanalele la adresa gandirii sale marete.

Mi se pare logic din moment ce multi dintre consilieri au numai de castigat din relatia cu Primaria: ba o lucrare pe bani publici, ba un apartament pentru finul, o maslina, o atentie ceva…
Din acest moment, insa, apar problemele.

Pentru ca ei devin, din veghetori la cheltuirea banului public, niste apologeti ai modului in care ii cheltuieste Primaria. Ridica mana si voteaza cum cere primarul si nu cum cer interesele cetatenilor.
Dar, daca, sa zicem, cetatenii incearca sa-si spuna pasul, in sedinta de Consiliu? Ei, bine, e imposibil si chiar ilegal.

Legea spune ca un cetatean are voie sa asiste la sedinta dar nu poate cere cuvantul decat daca este pe lista propusa de primar. Nu de consilieri, ci de primar.
Daca incerci sa expui o problema care te atinge risti sa fii evacuat din sala si chiar amendat. Un asemenea incident s-a petrecut la sedinta de luni, cand domnul Vasile Botomei a incercat sa-si spuna o parere.

Chit ca Botomei este cunoscut ca un cal breaz in relatia cu acest Consiliu Local (a provocat o induiosatoare supararare a consilierilor numindu-i „corupti” in mai multe randuri), el are, totusi, meritul de a fi singurul care se lupta cu sistemul. A reusit sa impiedice transformarea unui loc de joaca amenajat cu mare cheltuiala de fosta administratie intr-un centru comercial care ar fi adus anumite beneficii potentatilor actuali.

Faptul ca prea tanarul consilier Corodeanu (care intr-un mod extrem de ciudat rezista sa munceasca 16 ore in doua institutii de stat, fiind platit pentru doua norme intregi) a cerut un vot prin care Botomei sa fie evacuat din sala mi se pare relevant pentru atitudinea fata de cetatean a consilierilor.

Cum la fel mi se pare si ca primarul Stavarche l-a chemat pe seful politiei Primariei si i-a cerut fara sa fie jenat ca avea microfonul deschis sa se duca dupa Botomei si sa-l amendeze.

Un coleg i-a numit pe consilieri papagali. Probabil ca are dreptate.

Razvan BIBIRE

Adauga un comentariu

*