Gianina

Deunazi aproape am incremenit cand responsabilul peste turimul romanesc facea o serie de declaratii halucinante cu referire la interesul pentru acest serviciu. Vad ca intre timp si-a luat bagajele de la Agentie si s-a carat catre alte sectoare. Unul dintre cei mai mari operatori internationali, TUI, a plecat la randu-i din Romania.

Tin minte ca ca fostul ministru de resort, Matei Dan Aghaton, ii curta mai ceva ca pe-o fata mare, implorandu-i pe acesti tur-operatori sa vina in Romania. Era clar ca prezenta lor reprezenta o sansa pentru un turism in agonie. De vreme ce partea romana n-a miscat nimic in sensul redresarii activitatii turistice, strainii au plecat.

Pleaca, mai nou, si romanii. In masa, la bulgari, la greci, peste tot. Preturi mai bune si, mai ales, servicii ireprosabile, de la cazare, la masa, pe plaja ori in ofertele de agrement. Chestii care la noi nu exista decat foarte rar si, atunci, prea scump. E dovada cea mai clara ca ne batem singuri joc de o zona care ne-ar putea aduce numai beneficii.

Si cum impersonalul acesta e prea larg, e mai bine sa acuzam “dezinteresatii” principali: guvernantii.

Nu, titlul editorialului nu reprezinta o gresela de tipar, ci are legatura stransa cu tema abordata. Ba chiar as spune ca reprezinta sintetizarea starii litoralului si turismului romanesc intr-un singur cuvant.

Gianina e ospatarul care iti ia intr-un tarziu comanda, care isi aminteste dupa o alta jumatate de ora ca nu are produsul comandat (unul deloc sofisticat), care ii striga clientului acest lucru de la o distanta de alte cateva mese si, cel mai grav, ii raspunde in doi peri ca daca nu-i convine felul in care e tratat ca si client n-are decat sa plece.

Gianina e reprezentativa pentru starea turismului romanesc, oriunde ar fi el, la mare sau la munte. Cine crede ca cele cateva exceptii vor schimba regula se inseala.

Adauga un comentariu

*