Avalansa de note sub cinci la examenul de titularizare

Nu mai putin de 602 de catedre sunt vacante in scolile din judetul Bacau.
Daca pentru scolile din mediul urban nu se pune problema lipsei profesorilor calificati, in cele din mediul rural vor preda cu siguranta suplinitori calificati si chiar necalificati.

In cea mai mare parte, adica in proportie de 45 la suta, candidatii la examenul national de titularizare au obtinut note intre cinci si sapte. Doar 35 la suta dintre cei care au sustinut examenul au luat note peste sapte.

Situatia intalnita anul acesta la Bacau in cadrul examenului national de titularizare nu difera cu mult de cea de anul trecut. Ingrijorator, 20 la suta dintre candidati au luat note sub cinci la examenul de titularizare. Astfel, promovabilitatea de doar 80 la suta arata pe de o parte cat de bine sunt pregatiti profesorii, iar pe e alta parte, cata seriozitate se acorda educatiei in tara noastra. Se vede de departe ca meseria de dascal este ultima la care apeleaza absolventii de studii superioare.

Din totalul de 1.266 de candidati care s-au prezentat la examen, 16 dintre ei au demonstrat ca nivelul cunostintelor lor nu poate fi apreciat decat cu note de unu si doi. Un singur candidat a obtinut, insa, nota zece.

„Cauza pentru care nu avem o avalansa de personal la disciplinele fundamentale, cum ar fi limba si literatura romana, este lipsa si a motivatiei materiale”, a declarat Constantin Nastac, inspector scolar pe probleme de personal, secretarul comisiei judetene de concurs.

Profesorii de limba romana – „rara avis” in satele bacauane

In mediul rural, la unele discipline, numarul candidatilor pentru ocuparea unui loc la catedra este foarte mic. Astfel, pentru posturile de limba si literatura romana au fost 42 de candidati pe 122 de locuri, pentru franceza s-au prezentat noua candidati la 59 de locuri, pentru educatori au fost 26 de candidati la 42 de locuri, iar pentru religie ortodoxa au fost 12 candidati pe 48 de locuri.

O situatie inversa se intalneste cu privire la posturile de invatatori, de mecanica si confectii textile. „Numarul candidatilor pentru posturile de invatatori este mult mai mare decat cel al locurilor scoase la concurs deoarece in ultimii ani, tinerii au fost scolarizati cu duzina in invatamantul particular pentru a deveni invatatori, este de parere inspectorul Constantin Nastac.

Cat despre numarul mare de candidati pe posturile de mecanica si confectii textile este stiut faptul ca aceste discipline se predau in cateva scoli si licee de profil, iar cei care candideaza sunt ingineri ce-si doresc un loc la catedra”.

Detasarea la cerere pe posturi are loc pe data de trei august. In perioada 10-11 august, se vor inregistra optiunile candidatilor care nu s-au titularizat si ale celor cu note sub cinci.

Ultima etapa din procedura de ocupare a posturilor vacante din invatamant se va desfasura in perioada 31 august – 1 septembrie si consta in testarea suplinitorilor necalificati, a suplinitorilor calificati care au luat note sub cinci, la care se adauga cei care nu au dat niciun concurs.

Rodica ANDRICI

Adauga un comentariu

*