Chinezi atrasi spre Carom

Mai multi oameni de afaceri din China au fost informati in legatura cu oportunitatea de a investi in combinatul de cauciuc sintetic de la Onesti, SC Carom SA, aflat inca in procedura de lichidare.

Informatiile au fost furnizate chinezilor de catre consilierul judetean Valerian Vreme, prin intermediul Asociatiei de prietenie Romania-China, care are structuri si la nivelul judetului Bacau. Din Grupul de prietenie romano-chinez fac parte si doi onesteni, Valerian Vreme si Ciprian Zarzu, iar la ultima intalnire a celor doua parti a fost prezentata si oportunitatea ivita la Carom.

“Noi vrem sa implicam partea chineza si in problemele noastre, ale onestenilor – ne-a declarat Valerian Vreme. Tocmai de aceea am prezentat partii chineze posibilitatea de a investi la Carom. Asteptam cu interes un raspuns pozitiv din China”.

Infratire cu Rafo

Despre posibilul interes al chinezilor pentru Carom a fost anuntat si Adrian Marghescu, lichidatorul judiciar, pe care Valerian Vreme l-a mai rugat, in mod public, sa nu vanda combinatul la fier vechi.

Desi Marghescu crede ca la Onesti este vazut “ca un gade, ca un calau pentru cei peste 1.500 de angajati ai Carom”, din cauza masurilor pe care a fost nevoit sa le ia, el a dat asigurari ca nu va accepta, “sub nici o forma”, sa vanda combinatul la fier vechi.

Insa Marghescu nu pe chinezi mizeaza, ci pe Rafo Onesti, sau mai bine zis pe actionarul majoritar al rafinariei onestene, Calder-A International.

“Astept ca Rafo sa-si rezolve problemele, pentru ca ar putea fi si rezolvarea problemelor de la Carom”, a spus Marghescu, fara a mai furniza si alte detalii.

Firma Calder este interesata, conform declaratiilor facute de presedintele Uri Bider, atat de Carom SA Onesti, cat si de Rafinaria Darmanesti, pentru care a pus la punct un program de repornire.

Daca si Carom ar intra sub aripa firmei Calder, atunci va fi nevoie de aproximativ 10 milioane de dolari pentru repornirea combinatului, “suma care nu este prea mare”, dupa cum a apreciat lichidatorul Adrian Marghescu. Licitatia pentru vanzarea combinatului onestean a fost fixata pentru luna august.

Parc industrial axat pe industria petrochimica

Cat despre posibilele investitii chineze la Onesti, Valerian Vreme considera ca oportunitati exista nu numai la Carom, ci si in restul Platformei Petrochimice Borzesti.

Vreme a facut demersuri pentru infiintarea unui parc industrial in zona Platformei, prezentand propunerile sale si autoritatilor judetene. “Exista terenuri pe care se poate construi un parc industrial, exista canalizare si energie electrica, iar apa este doar la 6 – 7 metri adancime – a argumentat Valerian Vreme.

Avem toate aceste facilitati la un loc si, in plus, exista forta de munca, specialisti si cercetatori in domeniul petrochimiei”.

Gheorghe LEU

Comentarii

  1. Aiure,chiar daca ar fi bani,combinatul Carom nu va fi pornit.Toate sunt numai visuri care nu se vor realiza.

Adauga un comentariu

*