Se inmultesc litigiile dintre Termoelectrica si Consiliul Local Onesti

Trecerea CET Borzesti din patrimoniul Termon in domeniul public al municipiului Onesti, aprobata de Consiliul Local luna trecuta, a starnit reactii puternice din partea conducerii Sucursalei Electrocentrale (SE) Borzesti, structura din cadrul SC Termoelectrica SA.

Intr-o contestatie semnata de Ioan Pavel, directorul general al SE Borzesti, era criticata atat decizia luata de Consilul Local Onesti, cat si procedura prin care s-a facut acest lucru.

“Consilierii nu aveau voie sa transfere centrala in domeniul public intrucat exista o actiune in justitie, legata tocmai de CET Borzesti – ne-a declarat directorul Ioan Pavel.

Atunci cand centrala a fost preluata de Consiliul Local si transferata ulterior la Termon, au fost preluate si datorii de 387 miliarde de lei vechi. Ordonanta de atunci a Guvernului, din 2002, prevedea ca aceste datorii vor fi sterse, insa nu au mai fost elaborate norme metodologice, iar in contabilitatea noastra Termon continua sa figureze cu aceasta datorie, de 387 miliarde de lei.

Cum Termon nu poate plati aceasta datorie, ne-am gandit ca singura solutie este sa ne luam inapoi centrala. Dar, pentru a ne impiedica sa facem acest lucru, municipalitatea s-a gandit sa treaca CET Borzesti in domeniul public”.

Conducerea SE Borzesti considera ca transferul CET Borzesti in domeniul public al municipiului a fost facut intentionat, pentru ca Termoelectrica sa nu-si poata lua centrala inapoi, in cazul in care castiga procesul.

Insa SE Borzesti a pierdut procesul in toate instantele de pana acum, dosarul ajungand la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Directorul Ioan Pavel crede ca procesele de pana acum au fost pierdute ca urmare a slabei prestatii din partea juristilor sai, motiv pentru care va angaja niste avocati din Bucuresti, cu care este convins ca va castiga in instanta suprema.

Incurcaturi guvernamentale

Desi directorul Pavel este hotarat sa mearga pana la capat cu acest proces, el recunoaste ca vinovatul principal este fostul guvern, care a pacalit pe toata lumea: a convins Consiliul Local sa preia CET Borzesti, cu promisiunea ca va sterge datoriile, dar aceste datorii nici nu au fost sterse, nici nu au fost preluate de Termon, ci sunt pretinse de ANAF tot de la SE Borzesti.

“Situatia ar putea fi explicata prin faptul ca Ordonanta 91/2002 prevedea stergerea datoriilor pentru centralele preluate integral de consiliile locale, insa centrala de la Borzesti a fost ‘sparta’ in mai multe grupuri energetice, iar municipalitatea a preluat doar o parte dintre ele – considera Marcel Iordache, administratorul unic al Termon.

Dar contestatia facuta de SE Borzesti a fost gresit orientata, neavand nici efecte juridice, nici temei legal”.

Fragmente din contestatia semnata de directorul Ioan Pavel au fost prezentate si consilierilor locali, la sedinta de saptamana trecuta. “La nivelul Primariei Onesti, se va infiinta o comisie speciala, care va analiza punct cu punct contestatia facuta de SE Borzesti”, a precizat primarul Emil Lemnaru.

Litigii la nesfarsit

Dupa ce Guvernul a decis sa arunce in carca consiliilor locale centralele din cadrul Termoelectrica, la Onesti au fost pornite zeci si sute de procese.

Intre Consiliul Local Onesti, SE Borzesti, Termon SRL, Onedil, asociatii de locatari si diferiti agenti economici au aparut nenumarate litigii, ca urmare a unor transferuri de bunuri, activitati si creante.

La inceputul acestui an, SE Borzesti a mai pierdut un proces cu municipalitatea onesteana, la Inalta Curte de Casatie si Justitie, prin care solicita 6,2 miliarde de lei, pentru combustibilul ce ar fi fost preluat de Termon odata cu CET Borzesti.

Gheorghe LEU

Adauga un comentariu

*