Constantinescu: ´Băsescu a fost colaborator al securităţii´

Fostul preşedinte al României s-a prezentat astăzi la CNSAS pentru a cere detaliii despre ancheta demarată după ce a sesizat Colegiului o posibilă legătură a lui Traian Băsescu cu Serviciul de Contrainformaţii al Armatei. Emil Constantinescu spune că deţine informaţii conform cărora preşedintele României a fost colaborator al securităţii, informează AMOS News.
„Documentele pe care le-am obÅ£inut ÅŸi pe care cei în drept, sub semnătura unor colonei, spun foarte clar: ‘domnul Traian Băsescu a fost colaborator al organelor de securitate. A avut dosarul personal numărul…, acest dosar a fost înaintat mai departe’. Deci nu există nici un fel de dubiu, privind – cel puÅ£in – începutul activităţii sale, pentru că aÅŸa cum se ÅŸtie contrainformaÅ£iile militare erau parte a securităţii, o parte a securităţii care desfăşura inclusiv poliÅ£ie politică. Eu am făcut armata, ÅŸtiu foarte bine, cine era ofiÅ£erul de contrainformaÅ£ii, cu ce se ocupa acesta ÅŸi cum se recrutau informatorii ÅŸi colaboratorii (…)

Nu este o interperetare pe care o dau eu. După mine legea este foarte clară ÅŸi credcă domnului traian Băsescu nu i s-au pus întrebările potrivite. De exemplu ziariÅŸtii nu l-au întrebat foarte clar: a avut sau nu angajament, a colaborat sau nu, a avut sau nu dosar persdonal în toate etapele carierei sale”, a declarat Emil Constantinescu.

El spune că a obÅ£inut toate documentele după ce nu a mai fost preÅŸedinte. „AÅŸa cum am spus documentele acestea nu le-am obÅ£inut numai eu. Ele există în numeroare redacÅ£ii, ele au fost folosite pentru ÅŸantaj. Domnul Ciuvică a a avut curajul să le publice. ToÅ£i care au avut de tangenţă cu securitatea au ÅŸantajat. 16 ani de ÅŸantaje. Toate se cunoÅŸteau, de altfel este o minciună generală”, afirmă Constantinescu.

Fostul preÅŸedinte spune că ancheta în acest caz a fost întârziată nejustificat. „Din punctul meu de vedere ar trebui să fie sfârÅŸitul cercetării pentru că s-au depăşit toate limitele posibile menÅ£ionate în lege ÅŸi în organizarea CNSAS. Acum am venit să văd dacă lista, documentele pe care le-am prezentat au ajuns la CNSAS, dacă au fost cercetate ÅŸi dacă persoanele pe care le-am indicat au fost convocate ÅŸi care este rezultatul. Eu trebuia să primesc un răspuns de multe luni”, a subliniat Emil Constantinescu.

Despre procesul pierdut de ÅŸeful Grupului de InvestigaÅ£ii Politice, Mugur Ciuvică, cu Traian Băsescu, fostul preÅŸedinte are un punct de vedere propriu: „Mugur Ciuvică nu a piedut procesul pentru că nu a fost condamnat, faptul că a fost dată o despăgubire este cu totul altceva. Se afla într-un moment în care justiÅ£ia română ÅŸi-a dovedit slăbiciunile ei adică obedienÅ£a faţă de preÅŸedintele României. Este o decizie profund greÅŸită pe care domnul Ciuvică mai departe a înaintat-o la Strassbourg, unde sigur va obÅ£ine satisafacÅ£ie”.

Adauga un comentariu

*