Şeful AVAS, invitat la dialog de parlamentarii băcăuani în problema RAFO

Răzvan Orăşanu, preÅŸedintele Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului – AVAS a fost invitat să se întâlnească, în problema Rafo, cu parlamentarii de Bacău, luni, 26 iunie. Senatorul PSD Cătălin Mardare spune că întâlnirea ar trebui să aibă loc cu începere de la orele 15.00.

Dacă discuÅ£ia parlamentarilor băcăuani cu Răzvan Orăşanu nu va aduce după sine o clarificare a situaÅ£iei în care se află acum rafinăria oneÅŸteană, sindicatul Rafinorul va începe pichetarea sediului AVAS, în zilele de 27 – 30 iunie.

Parlamentarii băcăuani au fost de acord, indiferent de culoarea lor politică ,să sprijine iniţiativa administraţiei rafinăriei Oneşti şi a liderilor sindicali de a-i prezenta preşedintelui AVAS situaţia economico-financiară exactă a societăţii, dar şi propunerea companiei Calder A Internaţional de a achita întreaga datorie istorică a rafinăriei la bugetul statului.

Calder A solicită, de asemenea, ca AVAS să accepte şi contractul de novaţie cu privire la pachetul de acţiuni pe care acţionartul majoritar Balkan Petroleum în le deţine la Rafo, prin care acest pachet ar intra în proprietatea sa. Calder A va plăti ultima rată pentru aceste acţiuni la sfârşitul acestui an.

Rafo este, acum, la zi cu toate plăţile la bugetul de stat şi către terţi. Rafinăria are o capacitate nominală de prelucrare de 3,5 milioane de tone de petrol pe an şi prelucrează, curent, 2,5 milioane de tone. În plus, investiţii importante au fost făcute în ultimele luni pentru modernizarea procesului de rafinare şi pentru încadrarea în normele de mediu. Administratorii susţin că Rafo se va înscrie, în ianuarie 2007, în normele de mediu şi de calitate cerute de Uniunea Europeană.

Statul român refuză, însă, atât recunoaşterea contractului de novaţie, cât şi plata datoriei istorice. Comentatorii situaţiei arată cu degetul către interese foarte mari de pe piaţa petrolului din România, care ating cercurile de la vârful Puterii.

Dacă parlamentartii nu vor reuÅŸi să-l convingă pe Răzvan Orăşanu, sindicatul Rafinorul va începe pichetarea sediului AVAS, în zilele de 27 – 30 iunie. Liderul Ion Marian a înaintat deja o adresă în acest sens Primăriei BucureÅŸti, pentru a cere aprobarea acÅ£iunii.

Amos NEWS

Adauga un comentariu

*