Raiul casniciei, rupt in bataie

3000 de femei din judetul Bacau ajung anual la Medicina Legala batute de soti sau concubini. Alte mii de cazuri raman ascunse pentru ca femeilor le e frica sa-si reclame sotii batausi.

Violenta in familie a devenit, in ultimii ani, un adevarat fenomen in judetul Bacau. Este greu sa se faca o statistica in acest sens pentru ca agresiunea fizica este acum mijlocul cel mai simplu de rezolvare a problemelor.

Femei si batrani desfigurati de pumnii unui sot gelos sau a unui fiu ratacit ajung zilnic in spital, copii maltratati de parinti sunt abandonati pe strazi, iar mamele cu pruncii in brate, in centrele maternale. Specialistii au ajuns la concluzia ca saracia, consumul exagerat de alcool, lipsa de educatie, bolile pshice (depresiile, psihozele discordante) au devenit principalii factori favorizanti in declansarea conflictelor familiale, de cele mai multe ori cu urmari grave.

Lege doar pe hartie

Din cauza „scaparilor” legilor, reprezentantii politiei, ai jandarmeriei si institutiilor de ocrotire a victimelor violentei nu au reusit nici pana acum sa gaseasca solutiile reale in rezolvarea acestor probleme. Frica de agresor, situatia financiara si chiar nepasarea fac imposibila misiunea lor de a finaliza un act de violenta. Depunerea unei plangeri si sustinerea acesteia in momentul in care se ajunge la un proces pe rolul judecatoriei sunt fapte care apartin trecutului.

Centru de consiliere la Directia Muncii

In cadrul Directiei Muncii Solidaritatii Sociale si Familiei (DMSSF) Bacau a fost infiintat din acest an un compartiment care se ocupa de prevenirea si monitorizarea violentei in familie. „Angajatii acestui compartiment ofera consiliere presoanelor maltratate si abuzate fizic, psihic sau afectiv, explica Gheorghe Apostu, director executiv DMSSF Bacau.

Fiecare persoana care se adreseaza acestui serviciu este consiliata cu privire la anumite elemente si fenomene de armonie familiala, iar pentru situatiile in care agresiunea fizica sau emotionala este vizibila luam imediat legatura cu Politia, Jandarmeria, Inspectoratul de Invatamant si Directia de Protectie a Copilului”. Numai in acest an, acest compartiment a inregistrat 64 de cazuri de abuz si violenta domestica.

Peste 3000 de cazuri anual la Medicina Legala

In fiecare zi la Laboratorul de Medicina Legala (LSM) Bacau ajung femei maltratate, violate sau agresate psihic. In ultimul an s-au inregistrat 3.014 agresiuni (majoritatea lor necesitand 20 de zile de ingrijiri medicale, dau au fost si cazuri cand spitalizarea a durat si peste 60 de zile) si 33 de violuri confirmate.

„Violenta intrafamiliala este un fenomen social, cu manifestari agresive, iar agresivitatea este un fenomen biologic cu manifestari sociale, afirma dr. Marcel Badara, medicul sef al LSM Bacau. Din cercetarile noastre am constatat ca in general agresorii au fost si ei victime ale agresiunii in copilarie, iar de cele mai multe ori mama batuta de sot isi bate si ea copilul.

In plus, experienta serviciului a demonstrat ca violenta duce si la agresivitatea sexuala. Aceste conflicte dezechilibreaza familia. Din ceea ce vedem pe teren, peste 50 la suta din aceste cazuri de violenta se datoreaza consumului exagerat de alcool, dar mai pot interveni si alti factori: casatoria accidentala, boala psihica sau frustrarea afectiva”.

Ce spun specialistii

In acest an, la centrul maternal din cadrul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectie a Copilului (DGASPC) Bacau au fost inregistrate patru femei agresate. Aici ajung in special acele cazuri in care sunt abuzati si copiii.

„In general cazurile care ajung la noi au la baza consumul de alcool, dar si comunicarea defectuoasa si insuficienta intre parteneri, a precizat Alina Iftode, consilier juridic si purtator de cuvant DGASPC.

De exemplu, el vine de la munca baut, femeia nu gestioneaza bine momentul, isi exteriorizeaza frustrarile, conflictul verbal degenereaza si se ajunge la violenta. Din experienta noastra si a cazurilor care ajung aici, de vina sunt ambii parteneri”.

De sase ori internata in spital din cauza sotului

Irina M., de 27 de ani, din Nicolae Balcescu a fost internata in cursul unui an de sase ori din cauza sotului. Cu trei copii acasa, toti minori, ea a suferit multiple traumatisme in urma batailor groaznice ale barbatului. A fost supravegheata medical la ORL, pentru ca a avut mandibula fracturata, apoi la ortopedie, cu ambele picioare rupte. De acolo a ajuns la chirurgie pentru ca in urma unei alte agresiuni de-a sotului a avut mai multe coaste rupte. Ultima internare a ei a fost in urma cu cateva saptamani.

Tanara vanduta de tata pe alcool si ceva maruntis

Veronica C. avea numai cand chiar tatal ei a vandut-o pe doua sticle de rachiu si 50.000 de lei vechi. A fugit in Italia, la munca, si cand s-a intors si-a gasit copilul prin vecini si casa vanduta. A dormit pe la bunici, sub cerul liber, iar intre timp a mai nascut un copil. In luna mai a acestui an, la Centrul Maternal care apartine Directiei de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, unde a gasit un adapost.

A ajuns in strada cu doi copii in brate

O femeie din Blagesti a ajuns in grija asistentilor maternali dupa ce a suferit mai multe agresiuni din partea sotului. Cu doi copii in brate, ea a recunoscut ca era batuta cu salbaticie in nemunarate randuri de partenerul de viata, iar pe fondul consumului de alcool si copiii erau agresati fizic si psihic. La mijloc a fost, ca in majoritatea cazurilor, bautura si lipsurile din familie.

Roxana NEAGU

Adauga un comentariu

*