Propunere de exercitiu de logica…la matematica

Mai nou, olimpicul Adrian Zahariuc formuleaza subiecte de examen. „Din pasiune pentru matematica am compus o problema destul de grea, recunosc, pentru elevii care au terminat clasa a IV-a. Subiectul propus de mine este gandit pentru departaj area elevilor care au sustinut un examen pentru continuarea studiilor in clasa a V-a, in cadrul colegiului”, a marturisit Adrian Zahariuc.

A obtinut aur la Olimpiada Internationala de Matematica din Mexic, in iulie 2005, si se pregateste pentru Olimpiada Internationala de anul acesta, care se va desfasura in perioada 9-21 iunile in Slovenia. Este supra-numit „copilul de geniu al invatamantului bacauan”. Are un palmares de medalii de aur si argint foarte bogat, desi trece abia in clasa a XII-a, fiind elev la Colegiul National „Ferdinand I” Bacau.

Problema de la test suna cam asa:

„La o intrunire internationala participa 200 de reprezentanti din diferite tari. Sala de conferinte are 100 de locuri, ceea ce inseama ca la fiecare conferinta nu pot participa mai mult de jumatate dintre reprezentanti. Mai mult, din motive organizatorice, in fiecare zi nu poate avea loc decat o singura conferinta. Pentru ca aceasta sa isi atinga scopul, este obligatoriu ca oricare doi participanti sa se inalneasca in cel putin o zi.

(a) Este adevarat in mod necesar ca oricare reprezentant participa la cel putin 3 conferinte?

(b) Este suficienta o saptamana pentru organizarea intrunirii?

(c) Care este cea mai scurta perioada de timp pe care aceasta s-ar putea intinde?”

Chiar daca le-a dat batai de cap, examinatii nu s-au lasat intimidati de subiectul propus de colegul lor mai mare si au gasit aproape in intregime rezolvarea. Astfel, unul dintre elevi a obtinut la test 186 de puncte din 200.

In concluzie, copiii au potential. Asadar, pe urmele lui Adrian Zahariuc sunt sanse sa calce si alti elevi bacauani!? (R. ANDRICI)

Adauga un comentariu

*