Bolnavii de cancer depind de rectificarea bugetara

Aparatul de cobaltoterapie din cadrul Spitalului Judetean sta sa cada. Sectia risca sa fie inchisa daca nu mai investesc cel putin 700.000 de euro. Sursa cobatrotronului (aparatul de cobalto-terapie) din Spitalul Judetean Bacau de are peste 15 ani. Aparatul este uzat fizic, putand sa cedeze in orice moment.

Mai mult, pentru ca numarul de utilizari a depasit cu mult performantele aparatului, pacientii tratati aici sunt supusi unor timpi de expunere la radiatiile ionice peste norma impusa de legislatie, iar tratamentele se prelungesc dupa miezul noptii. In plus, sectia de Cobato-terapie functioneaza intr-o cladire veche de aproape o suta de ani, aproape o ruina, in care s-au investit anul trecut ceva bani doar pentru reparatii curente si igienizare.

Peste 600 de bolnavi tratati anual

„Problema stringenta este la aparatul de iradiere, explica dr. Penea Valu, medicul sef al sectiei. Anul trecut, in luna august, am primit autorizare CNCAN pentru el, insa ni s-a impus ca intr-un an sa mai achizitionam un simulator si un planning, ceea ce inseamna circa 700.000 de euro, necesare functionarii in bune conditii a activitatii medicale.

Sursa sta sa cada, iar numai schimbarea ei nu este o solutie pe termen lung, pentru ca aparatul este foarte uzat si mereu se defecteaza. Asa ca a investi 800.000 de euro in schimbarea acestei surse sunt bani aruncati pe geam. E ca si cum au schimba un motor la o masina cu caroseria ruginita si arcurile rupte”.

Sectia de Cobalto-terapie este una din cele 14 centre de iradiere din tara. Pe cele 16 paturi, aici sunt tratati (pre si post operator) anual peste 600 de bolnavi de cancer, din Bacau, dar si din Piatra Neamt, Iasi, Suceava, Brasov si chiar Constanta. Ingrijorator este faptul ca, de la an la an, creste si numarul bolnavilor. In plus, intrucat tratamentele se fac numai in mediul de iradiere, personalul medical este supus zilnic noxelor foarte mari.

Lipsa de bani pe toate fronturile

Asociatia Betania a decis sa se implice direct in aceasta situatie, urmand sa investeasca 1,5 milioane de euro pentru asigurarea tuturor conditiilor necesare efectuarii tratamentelor specifice (oncologie si cobalto terapie).

Initiativa a fost luata in urma cu aproape patru ani, numai ca fiind vorba de foarte multi bani, lucrarile nu au putut inca fi demarate. Pana atunci insa, in mod teoretic, mai spune medicul Penea, daca nu sunt facute investitiile in aparatura, care pe total s-ar ridica la peste 1,6 milioane de euro, sectia risca sa nu mai primeasca autorizatia de la CNCAN (Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare) si sa fie inchisa.

De la Autoritatea de Sanatate Publica, dr. Marin Bustuc, director executiv adjunct, ne-a spus doar ca sperantele stau, ca de fiecare data in astfel de situatii, in rectificarile bugetare.

Roxana NEAGU

Adauga un comentariu

*