Bataie de joc la adresa profesorilor: Zece pe loc

Mai putin o mie de bilete subventionate trebuie impartite in aceasta vara la cei aproape 10.000 de dascali bacauani care au dreptul sa petreaca un sejur pe litoralul Marii Negre. Doar un profesor din 10 va beneficia in acest an de un bilet subventionat in statiunile de pe litoralul romanesc.

In aceasta vara, Sindicatul Liber al Invatamantului din Bacau (SLI) are la dispozitie mai putine bilete de odihna la mare decat in anul trecut.

„Cele mai putin de o mie de bilete pe care inca nu le-am primit deoarece nu s-a finalizat contractarea, trebuie impartite la cei aproape zece mii de membri de sindicat, atatia cati sunt inregistrati la filiala din Bacau a acestei federatii. Dintre acestia, peste 2.000 au depus cereri pana in acest moment”, a precizat Manole Chiriac, presedintele SLI.

In aceste conditii, liderii sindicatului se vad nevoiti sa imparta biletele dupa modelul ‘doua paie la trei magari’.

Din spusele presedintelui Chiriac, de obicei, biletele sunt in perioada de varf a sezonului, cand se inregistreaza si cele mai multe cereri ale cadrelor didactice. Mai exista, insa, o situatie foarte neclara.

„De biletele de odihna contractate pentru perioada 5-6 iunie, care nu au sosit nici pana la aceasta ora, nu mai poate beneficia niciun dascal, iar de cele pentru perioada septembrie-octombrie, nici atat, a punctat Manole Chiriac. Profesorii isi incep activitatea la catedra, si in plus, nici banii din salariu nu le da acestora prea mult curaj. Astfel, dascalii prefera sa renunte la bilete. Asa se intampla mereu. Promisiunile sunt foarte optimiste, dar, in realitate, numarul cererilor onorate este foarte mic”.

Din spusele presedintelui Chiriac, locurile primite in aceasta vara pentru litoral au fost impartite in toate zonele judetului, la liderii din zona, in functie de numarul membrilor de sindicat. Normal ar fi ca aceste bilete sa fie impartite in functie de data depunerii cererii si daca solicitantii au mai beneficiat sau nu in ultimii ani de bilete subventionate.

Multi dintre membrii care platesc luna de luna cotizatia sunt refuzati atunci cand solicita un bilet, iar nemultumirile nu intarzie sa apara. Cat despre odihna in statiuni montane, am aflat ca pe bilete sunt trecute acele pensiuni unde conditiile sunt din cele mai proaste. (Rodica ANDRICI)

Dascalii vor face plaja la Aeroport

Liderii SLI Bacau recunosc ca locurile subventionate sunt acordate dupa principii nu tocmai obiective.

Daca nu vor prinde bilete in valoare de 4 milioane de lei vechi, dascalii isi pot lua gandul de la mare si vor face plaja pe unde se poate: la Aeroport, la insula sau la tara.
In ultimii ani asistam la o practica raspandita intens pe plaiurile mioritice. Beneficiari sunt cei cu pile si bani.

Astfel, cu bilete procurate de la sindicatul profesorilor mergeau la mare inclusiv politistii, dar acest lucru se intampla doar pentru ca dascalii care obtineau un bilet si se razgandeau in privinta petrecerii vacantei, dezvoltau „afacerea cu bilete”. Acestea erau vandute cunostintelor, rudelor si prietenilor.

Dar cum anul acesta foarte putini profesori vor beneficia de un bilet subventionat, ceilalti vor face plaja la tara, la Aeroport sau prin apropiere. „La salariul pe care il primesc nici nu vreau sa ma gandesc sa plec la mare printr-o agentie de turism. Cazarea mea pentru o saptamana ar costa cat un bilet de sindicat. Va inchipuiti unde ajung costurile daca imi iau sotul si copilul cu mine. Acest lucru e imposibil. Nu mi-as mai permite sa achit facturile la intretinere…Asa ca voi face plaja la Aeroport”, a marturisit o profesoara tanara de la Colegiul National „{tefan cel Mare” Bacau.

Dascalii pot opta pentru una din statiunile: Eforie Nord, Eforie Sud, Neptun, Venus, Saturn.
Mai-marii sindicatului bacauan sunt increzatori ca vor obtine totusi o suplimentare a numarului biletelor de odihna pe litoral pentru acoperirea mai multor cereri ale profesorilor. Astfel, profesorii vor trebui sa bata toata vara drumul la sindicat in speranta ca vor primi un bilet subventionat pe litoralul Marii Negre.

Adauga un comentariu

*