Tarife respinse pentru firmele lui Budeanu

Propunerea primarului Emil Lemnaru de a se majora tarifele pentru salubritate, apa potabila si pentru canalizare a fost respinsa de toti cei 21 de consilieri locali ai Onestiului. Pana la urma s-au majorat, dupa peripetii, cu doar 10 procente tarifele la apa si canalizare.

SC Apa-canal SA Onesti si SC Servsal SA Onesti, doua din firmele patronate de omul de afaceri bacauan Ovidiu Budeanu, au solicitat majorarea tarifelor pentru salubritate, pentru apa potabila si pentru canalizare.

Intr-o prima faza, autoritatea nationala in domeniu, ANRSC, a aprobat noile tarife solicitate, de 0,95 RON pe metru cub pentru apa potabila, 0,54 RON/mc pentru canalizare si 4,10 RON de persoana pentru salubritate. Noile tarife au fost justificate prin investitiile pe care cele doua firme le-au facut si prin cresterile salariale operate in urma incheierii unui nou Contract colectiv de munca la Servsal si Apa-canal.

Insa majorarile de tarife trebuiau sa fie aprobate si in Consiliul Local Onesti, intrucat este vorba de servicii publice, aflate sub controlul administratiei publice locale, iar retelele de apa si canalizare sunt in proprietatea municipalitatii.

Primarul Emil Lemnaru a fost de acord cu noile tarife si a propus consilierilor locali sa aprobe aceste majorari. Onestenii au fost mirati de acest gest, dat fiind faptul ca intre Primaria Onesti si firmele lui Budeanu s-a purtat un adevarat razboi, timp de peste 12 ani de zile. Insa toti cei 21 de consilieri locali au fost impotriva initiativei primarului, chiar si cei din PSD, partid condus la Onesti de Emil Lemnaru.

In mod surprinzator, impotriva majorarii tarifelor au fost si reprezentantii PNL, partid din care face parte si Ovidiu Budeanu, care patroneaza cele doua firme din Onesti.

“Mi se pare incorect sa vii cu majorare de tarife pe motiv ca s-au marit salariile – a sustinut Mircea Cetean-Balanica. Iar investitiile intr-o societate privata reprezinta o problema a firmei respective. Ori de cate ori isi cumpara o matura vin cu marire de preturi. Investitiile facute si cresterile salariale nu reprezinta argumente pentru majorarea tarifelor”.

Marirea tarifului la salubritate nu poate fi justificat, in opinia lui Stefan Martin: “Nu de mult, am mai aprobat o majorare a tarifului la salubritate, de 3,86 RON de persoana. A majora din nou acest tarif, dupa o perioada atat de scurta, mi se pare un lucru incorect”.

Consilierii locali au fost la un pas de a respinge toate cele 3 tarife propuse, insa au existat cateva amendamente, vizand o majorare partiala a acestora.

Ioan Danila a propus sa fie aprobat doar tariful pentru salubritate, insa doar el a votat favorabil, restul de 20 de consilieri fiind impotriva.

O alta propunere, facuta de Ioan Tofan, viza respingerea tarifului pentru salubritate si aprobarea celui pentru apa si canalizare, dar numai cu 10 % mai mare fata de cel vechi, adica de la 7.400 la 8.500 lei vechi pe metru cub, fata de 9.500 cat ceruse SC Apa-canal SA.

Propunerea a fost aprobata cu 12 voturi pentru si 9 impotriva, dar numai dupa ce numaratoarea voturilor a fost reluata de mai multe ori, pana s-a trecut la votul nominal.

Gheorghe LEU

Adauga un comentariu

*