Restanţele salariale datorate învăţătorilor băcăuani, recuperate în instanţă

Aproximativ o mie de cadre didactice din judeţul Bacău au de recuperat restanţe salariale de la stat. Este vorba despre educatoarele, învăţătorii şi institutorii băcăuani care au o vechime la catedră mai mare de 25 de ani şi au gradul I didactic. Gheorghe Manole Chiriac, liderul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), filiala Bacău spune că, potrivit legii, aceşti dascăli ar trebui să beneficieze de o serie de facilităţi în ceea ce priveşte programul de lucru.


„ÃŽn statutul personalului didactic se precizează clar că această categorie de personal beneficiază de reducerea normei didactice cu două ore săptămânal, fără diminuarea salariului. Lucrul acesta nu a fost pus în practică până acum, motiv pentru care am solicitat Inspectoratului Åžcolar JudeÅ£ean (ISJ) să dispună, în regim de urgenţă, calcularea drepturilor băneÅŸti cuvenite pentru cele două ore suplimentare, săptămânal, pentru educatoare, învăţători ÅŸi institutori”, precizează liderul FSLI Bacău.

Gheorghe Manole Chirac mai adaugă că de aceste prevederi legislative au beneficiat până acum numai profesorii şi maiştrii instructori, deşi Statutul personalului didactic nu face diferenţă între categoriile de personal.

„Nu pot fi justificate în nici un fel aceste discriminări. Am înaintat către ISJ o solicitare de recalculare a acestor drepturi salariale începând cu luna mai a anului 2003, data limită permisă de lege pentru a solicita revendicări salariale.

Dacă solicitarea noastră nu va fi onorată, ne rezervăm dreptul de a apela la justiÅ£ie pentru recuperarea acestor restanÅ£e”, mai punctează liderul FSLI Bacău. La rândul său, inspectorul ÅŸcolar general Radu Ababei a confirmat faptul că aceste revendicări salariale au fost înaintate de sindicaliÅŸti către ISJ. „Un răspuns clar nu vom putea da acestei adrese decât după ce ea va fi supusă spre analiză Consiliului de AdministraÅ£ie al ISJ”, a mai punctat Radu Ababei.

Adauga un comentariu

*