Prefectul a schimbat macazul politic: Axa Basescu – Blaga – Berca

Ultimele miscari ale prefectului Gabriel Berca dezvaluie o indepartare a acestuia de cel care l-a propulsat in politica mare, Romeo Stavarache. In spatele acestei pozitii se afla puternii natiei, in frunte cu Traian Basescu.

Descoperit si propulsat in prim-planul politic al judetului de catre Romeo Stavarache, actualul prefect Gabriel Berca a fost perceput multa vreme ca om de casa al actualului primar al municipiului Bacau.

Numai ca lucrurile s-au schimbat de cand, potrivit legii, institutia prefectului a fost depolitizata (teoretic, cel putin!). Ramane insa o importanta componenta de subordonare fata de partide, macar prin aceea ca Ministerul Administratiei Publice si Internelor detine inca suficiente parghii pentru a exercita presiuni asupra prefectilor.

Acest lucru l-a simtit si Gabriel Berca, al carui sef pe linie profesionala este ministrul Vasile Blaga, eminenta cenusie a Partidului Democrat si un apropiat al presedintelui Traian Basescu.

In razboiul dintre PNL si PD era normal sa se deschida si un front local, iar prefectii joaca un rol foarte important aici. Asa se explica atacurile lui Berca impotriva inspectorului general de la invatamant, Radu Ababei, pus in functie de liberali, dar si un apropiat al lui Stavarache.

Domeniul nu este intamplator ales, scoala si oamenii ei fiind permanent in clocot, un bazin electoral important, dar si o resursa pentru formatori de opinie.

Cum Ababei nu a reusit sa se faca macar acceptat in invatamantul preuniversitar, sagetile lui Berca nimeresc cum se poate mai bine intr-o tinta si asa vulnerabila. Iar efectul este foarte profitabil pentru PD, care mai castiga ceva din cauza pierderilor PNL.

De fapt, este in mic ceea ce se intampla la Bucuresti, acolo unde toti liberalii, cu Tariceanu in frunte, sunt atacati de ceata lui Boc.

La ce ne putem astepta? Avand in vedere trendul descendent al liberalilor si intarirea vizibila a PD-ului, Gabriel Berca (devenit in timp politician) se va orienta spre cel puternic, mai ales ca are o relatie directa cu Vasile Blaga.

Ne putem astepta chiar, in faza acuta a razboiului, ca institutia prefectului sa atace in contecios unele documente ale Primariei Bacau.

Si atunci vom sti ca exista unul care a reusit sa se foloseasca de Stavarache si apoi sa-l… abandoneze, asa cum a facut actualul primar cu multi altii in tumultoasa lui cariera politica.

Daniela MORAR

Adauga un comentariu

*