Bacauanii se trateaza cu cele mai scumpe medicamente

Contrar asteptarilor, cei mai multi bani cheltuiti in farmaciile bacauane sunt pentru antibiotice. Bineinteles, cele noi, de ultima generatie si foarte scumpe.

Aceasta este concluzia la care au ajuns reprezentantii Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS), care au realizat un top al celor mai vandute produse farmaceutice.

„In urma analizei am constatat cu stupoare ca nu bolile cronice inghit cei mai multi bani, ci afectiunile acute si in special infectiile, a explicat dr. Maria Tioc, presedinte director al CJAS Bacau. Spun asta pentru ca pe primele 10 locuri se afla 5 antibioticile.

Toate sunt medicamente foarte scumpe, de tipul Zinnatului sau Ceclozone. De exemplu, in primelle cinci luni ale acestui an, s-a prescris Zinnat de 500 mg in valoare de 2,8 miliarde de lei. Foarte mult. Urmeaza Mirapexin, cu 2,4 miliarde, Ceclozeone, cu 1,5 miliarde, Augumentin cu 1,4 miliarde”.

Alte doua medicamente aflate in top 10 sunt pentru afectiunile cardiologice, hepatita si boli psihice. Pe total, cele 10 medicamente „de top” au inghitit de la inceputul anului peste 18 miliarde de lei.

In acest top nu intra insa si medicamentele care sunt eliberate in farmacii prin programe nationale.

Anul trecut, ca valoare, primul pe o astfel de lista era un medicament prescris pentru tratarea hepatitei cronice care a consumat din bugetul alocat 21,2 miliarde de lei, pentru o medie de 50 de bolnavi pe luna.

Ca solicitare insa, cel mai vandut a fost un medicament prescris in cazuri de hipertensiune arteriala.

Roxana NEAGU

Adauga un comentariu

*