Crimele perfecte ale Bacaului

Crimele perfecte ale BacauluiDe la uciderea Gianinei Marinovici au trecut 36 de luni sau 1095 zile. De la impuscarea taximetristului Florin Ilisei, 72 de luni. In cazul ambelor crime, criminalii n-au fost inca descoperiti. In ceea ce-l priveste pe taximetrist, nu exista nici un suspect, in timp ce in dosarul crimei de pe Ghioceilor, a fost identificat unul. Intra cele doua crime in categoria celor perfecte?

Gianina Marinovici, de 33 de ani, a fost ucisa bestial intr-un apartament de pe strada Ghioceilor. Era asistenta la Sectia Balneologie din cadrul Policlinicii Spitalului Judetean Bacau si era casatorita neligitim cu Doru Chiriac, un tanar inrolat in Legiunea straina. A fost gasita pe 15 iunie 2003 cu un cutit infipt in spate.

Victima prezenta peste 20 de lovituri pe fata cu un ciocan de batut snitele. Procurorul si politistii l-au suspectat printre ucigasi si pe sotul femeii, dar din lipsa probelor aceasta varianta a fost exclusa. Cel care a ucis-o pe Geanina a intrat in locuinta pe usa. Daca i s-a deschis si a fost poftit in apartament, inseamna ca era de-al casei.

A fost identificat un suspect, a fost prezentat Parchetului de pe langa Tribunalul Bacau, fara insa a se emite mandat de arestare preventiva pe numele lui. Politistii sustin ca existau probe „beton”, procurorii au invocat drept scuza fragilitatea dosarului.

De la Parchetul de pe langa Tribunalul Bacau, unde se afla dosarul, ni s-a comunicat ca acesta este in lucru. Intre timp, criminalul, oricare ar fi el, rade in nas tuturor, indiferent ca sunt rude, cunostinte, politisti sau procurori. Crima perfecta? Nu, de vreme ce dosarul n-a fost clasat din lipsa de probe.

S-a asternut linistea si peste uciderea taximetristului

La 20 de ani, taximetristul Florin Ilisei, din Bacau, a fost gasit impuscat si abandonat intr-o groapa, la Magura, pe 15 februarie 2000. Despre posiblilul ucigas nu se stie nimic, in afara faptului ca n-a fost interesat nici de bani si nici de bijuteriile taximetristului.

Criminalul i-a tras un glonte in urechea dreapta, l-a aruncat intr-o groapa si a disparut fara urma. Initial s-a spus ca asasinul l-a impuscat pe Florin Ilisei cu o arma de calibrul 10,5 mm, dar rezultatele expertizei balistice efectuate de Institutul Criminalistic din Bucuresti au demonstrat ca tanarul taximetrist a fost ucis cu aceeasi arma cu care s-a tras si asupra lui Ioan Plesuvu, de 50 de ani, din Bacau.

In seara zilei de 2 decembrie 1999, Plesuvu a fost atacat de un necunoscut, in dreptul imobilului 191, de pe Calea Marasesti, in parcarea de langa podul Narcisa. Despre autorii celor doua atentate nu se stie nimic nici in ziua de azi. Anchetatorii banuiesc doar ca, in cazul taximetristului, ar fi fost un omor la comanda si ca ar exista o legatura intre atacul impotriva lui Plesuvu si uciderea lui Ilisei.

Lipsa de profesionalism sau indolenta?

Au trecut, in total, 108 luni de cand doua dosare zac intr-un sertar al Parchetului de pe langa Tribunalul Bacau.

Trei ani de la crima de pe Aleea Ghioceilor si sase de la uciderea taximetristului. Rudele, prietenii, locuitorii Bacaului isi pun intrebarea din ce in ce mai des: cine sunt criminalii care reusesc sa dejoace planurile politistilor si procurorilor? Despre discutiile dintre politisti si procurori nu are rost sa mai amintim.

Fiecare isi trage spuza pe turta sa. Realitatea este ca e destul de greu sa iei o hotarare, mai ales ca procuror, daca nu esti convins de adevar.

Si totusi, se incadreaza cele doua crime in categoria celor perfecte, sau este vorba mai curand de o oarecare lipsa de profesionalism a celor care se ocupa de acest caz? Nu acuzam pe nimeni, ci doar intrebam, atat noi ct si bacauanii.

D. MINDIRIGIU

Adauga un comentariu

*