Papagalii lui Stavarache

Papagalii lui Stavarache
Papagalul este o pasare frumos colorata, care imita bine comportamentul uman. Avem si noi 22 de exemplare, in Consiliul Local. Sedinta de joi a consemnat inca o victorie a primarului in fata unor alesi parca hipnotizati. Romeo Stavarache a dat doua lovituri a caror efect asupra Bacaului se vor vedea peste câtiva ani. Toti cei 22 de consilieri au votat pentru ca municipalitatea sa faca un credit halucinant de 31 de milioane de euro pentru a finanta proiectele faraonice ale primarului Stavarache.

Consiliul Local Bacau a votat in unanimitate concesionarea prin licitatie publica deschisa a serviciului de producere, transport si distributie in sistem centralizat a energiei termice in municipiul Bacau. Durata concesionarii este de 25 de ani iar administratia va primi trei miliarde anual de la cel ce va câstiga licitatie.

Pâna aici, toate bune si frumoase, mai ales ca sunt clauze care il obliga pe concesionar sa faca investitii importante. Un lucru foarte important a fost ignorat complet: protejarea intereselor bacauanilor. Nu exista nici un cuvânt macar despre eventualele (si posibilele) cresteri de preturi la apa calda si caldura.

Ce vor face oamenii din cele aproape 29.000 de apartamente daca viitorul stapân va dori sa faca repede profit si va scumpi aceste utilitati? Este o intrebare care nu a rasunat in sedinta Consiliului Local. Probabil, alesii nostri se vor dumiri, ca de atâtea ori, dupa ce va fi evident ca au gresit. Va fi interesant de vazut ce firma va câstiga licitatia, mai ales ca au inceput deja sa circule zvonuri in aceasta privinta.

Imprumuturi pentru himere

Daca la concesionarea caldurii si apei calde am putea sa le gasim o vaga scuza, când vine vorba de imprumutul de 31 de milioane de euro pe care l-au aprobat nu mai exista niciuna.

Pe scurt, Romeo Stavarache a primit unda verde de la alesii nostri ca contracteze un credit bancar de tip revolving cu o perioada de rambursare de 15 ani si perioada de gratie de cel putin trei ani. V-ati prins? Este simplu: creditul revolving inseamna ca beneficiarul poate sa ia din suma intreaga imprumutata (in cazul nostru 31 de milioane euro) cât vrea si cum vrea.

Deci primarul nostru si-a asigurat o pusculita doldora, pe care o va folosi dupa pofta inimii. Pe de alta parte, termenul de gratie de trei ani il scuteste pe Stavarache de durerile de cap ale rambursarii ratelor.

Dar ia sa vedem care sunt maretele obiective pentru care consilierii au votat cu ochii inchisi (sau nu?).

Unul este Spitalul Municipal pentru care se vor aloca 5 milioane de euro. Dar parca ne spusese primarul ca Ministerul Sanatatii va da banii pentru acest proiect controversat! Uite ca platim noi ambitia lui Romeo Stavarache.

Ati auzit de Centrul Sportiv al Bacaului? Nici noi! Si totusi pentru „constructia si modernizarea” sa (cum vine asta, abia construiesti si deja modernizezi?) sunt prevazute 3,5 milioane de euro.

Câte 2 milioane figureaza la constructia podului Serbanesti (si aici parca dadea Guvernul ceva) si a pasajului subteran CFR (care, unde, când?), ridicarea de locuinte pentru tineri si mansardari (ce-s alea?).

Pentru reabilitarea termica a blocurilor se vor cheltui 5 milioane de euro. Mai sunt si alte bazaconii insiruite intr-un tabel, iar totalul este taman 31 de milioane de euro. In afara de asta, nimic!

Niciun plan, niciun studiu de prefezabilitate, de oportunitate, ceva care sa justifice acest imprumut.

Felicitari, doamnelor, domnisoarelor si domnilor consilieri, l-ati facut mare pe Romeo Stavarache. Pacat ca trebuie sa platim noi decontul.

Nelu BROSTEANU

Comentarii

  1. ideea e buna, bani pentru infrastructura si modernizarea unor obiective, avantaju e a-l bacaoanelor, asta daca nu se vor scurge bani prin conturi sau prin in firme care fac lucrari de mantueala.
    dovada faptului ce sa intamplat cu donatia de la firma „Expanet Trading” 250.000 pentu refacerea si constructia a noi locuinte/case a-l sinistratilor, ce sa intamplat cu bani aste? sau construit niste baraci si acuma arunca vina unu pe altul.
    asta e administratia pinguinului.
    sper ca transparenta si monitorizarea cheltulelilor va si actualizata, sa nu ne trezim dupa ce-si termina mandatu-l ca da din umeri si nu stie ce sa intamplat cu bani.
    alt mandat nu mai pupa dupa opinia bacaoanilor.

  2. precizez la cifra de 250.000 e vorba de $ si nu lei.

  3. thunder a zis:

    dar ce manu lasa i si pe bacauani sa vada pe cine a ales.chiar credeau ca asta cd sta pe wc face bani?ei nu s au gandit ca nu are bani sa faca ce le a promis si ca tot ei vor plati.nu sunt sigur dar cred ca o data cu rambursarea acestui credit vor creste taxele si impozitele.lasa ca au prostii care l au votat bani nu?
    are termenul de gratie 3 ani, 2 ani nu plateste din bugetul lui nimic iar viitorii primari vor trebui sa plateasca o ambitie idioata a unui pinguin la fel de idiot.iar inlegatura cu spitalul municipal, nu vreau sa fiu rau dar nu ii vad rostul.ar trebui amenajat , renovat si dotat cu aparatura de specialitate si cadre profesioniste spitalul judetean. asa cu doua spitale vom avea cu ce sa ne „mandrim” ambele nu vor fi dotate cum trebuie, nu vor avea personal calificat etc

  4. sunt satul sa aud tot felul de tampenii, orice ziar critica sau ridica pe omul ce conduce un oras, de aceea ziarele sau orice informatie cu astfel de comentarii sunt in majoritatea false… de aceea nu citesc ziarele…, acuma am dat din intamplare de acest sait…
    „Traim intr-o lume plina de minciuni”

  5. thunder a zis:

    si ce te obliga cineva sa citesti site-ul sau ziarele?traieste dragule sau draguta in lumea ta ca nu te opreste nimeni

  6. – se poate face ceva fara bani?
    – partea proasta a sistemului in care ne aflam este ca toate ziarele din bacau au ajuns sa scoata senzationalul prin minciuni , da-ti gogosi la greu pe prima pagina ( minciuni senzationale ).
    – dupa voi ” mincinosii ” daca faci – de ce faci ? , daca nu faci – de ce nu faci ? …..
    – vrem zona metropolitana ? fara spital municipal ?
    fara aeroport international ?
    – vrem oras european ?
    – vrem utilitati bune ?
    – vrem … ? vrem… ?
    da vrem si noi comentarii si analize facute de profesionisti profesionisti , nu la comanda .
    suntem o tara de cersatori ?
    asa pare , poate ne educa europa , ca noi nu acceptam pe cei care muncesc , le dam in cap sa le luam capra ?

  7. Pt criss: una din regulile de baza ale jurnalismului este sa fie criticata in primul rind PUTEREA. mai ales cind tot ce face e in interesul propriei gasti de politicieni si afaceristi. cit despre credibilitate, daca vi se par „adevaruri” scrisele din ziarul primarului sau cele unde isi face primaria publicitate, (in termenii nostri se spune ca si-a cumparat tacerea), n-aveti decit sa le cititi. noi scriem ce vedem si, mai ales, ceea ce ne semnaleaza cei nemultumiti de actuala administratie.

    pentru xl: aveti dreptate. inca foarte multa: nu se poate face nimic fara bani! dar, atentie, banii la care se face referire in articol sunt bani pe care nu-i va plati actuala administratie si nici macar cea viitoare, ci BACAUANII! de acceea un imprumut, poate si mai mare, ar fi fost binevenit pe baza unor studii de specialitate minutios efectuate si nu pe o lista pe care a conceput-o primarul cu gasca lui intr-o noapte la un sprit. cum vi se pare investirea citorva milioane de euro in „construirea si modernizarea unui club sportiv”? dar cele 5 milioane de euro pentru „reabilitare termica a unor blocuri(care, cite, unde?)”? sau intrebarea cheie ar fine cine va efectua aceste lucrari? raspunsul oficial va fi”cei care vor cistiga licitatiile”. Raspunsul nostru e: foarte probabil cei care vor cistiga licitatii organizate de oamenii primarului cu acte false, semnaturi false etc – vezi recentul caz al asfaltarilor. si pentru toate acestea, repetam, vor plati BACAUANII, nu altcineva. Cu ce ne va incalzi cind peste doi ani DNA va cara iar camioane cu acte din Primarie? sau daca „spavarache” va fi si el inchis vreo 30 de zile? cei care vor fura acesti bani imprumutati si pentru care se platesc dobinzi grase vor fi binemerci in vacante sau in jeep-uri ultimul racnet iar dumneata, cititorule, ne vei fi criticat ca in tot acest rastimp presa nu a facut nimic. iata ca noi avem curajul sa demascam intentiile gastii conduse de Romica „minciunica”.

  8. admin2, mi-ai scos vorba de pe limba, dau perfecta dreptate si opinia ta o ve-i gasi la marea parte din bacaoani.
    din pacate nu-mi pot reda opinia in cuvintele tale.
    bacaul e orasul meu natal si urmaresc cu mare interes evolutia ei si a-l sistemului care este intr-o continua schimbare.
    cu respect.

Adauga un comentariu

*