SRI ascunde informatii despre gripa aviara

SRI ascunde informatii despre gripa aviara
Daca pasarile importate de la fermele de peste Tisa si cele preluate pentru prelucrare din Brasov se dovedesc infestate cu virusul H5N1, atunci in magazinele din judet s-au vandut carcase de pui „aviari”. Firmele intermediare, unele din ele de tip „fantoma”, fac ca urmele traseului de la producator la galantarele magazinelor de desfacere sa fie greu de refacut de catre autoritati. In raportul sau pe tema gripei aviare, dat publicitatii in 23 mai a.c., SRI a ascuns date esentiale.

In nota informativa data publicitatii in data de 23 mai a.c. si intitulata „Posibile cauze ale aparitiei recentelor focare de gripa aviara”, Serviciul Roman de Informatii face cunoscuta „zona de aparitie a focarului principal de gripa aviara”, care, in viziunea institutiei conduse de Radu Timofte, „din cauza disfunctiilor în activitatea organismelor cu atributii în materie, coroborate cu alte cauze subiective – a generat numeroase focare secundare (inclusiv în zone urbane) si a pus în pericol starea de sanatate si securitatea alimentara a populatiei”.

Totodata, SRI ne semnaleaza, intr-o „perdea” densa de dezinformare, „un culoar secundar de migratie al pasarilor salbatice”, dar ne spune si despre „actuala perioada” care, însa, nu este una de migratie, ba mai mult „nu are în proximitate un numar semnificativ de lacuri, ce constituie arealul principal de existenta al faunei din categoria mentionata”?!

Isteria aviara

Lasand deoparte bulibasala unui raport ce nu face altceva decat sa ridiculizeze un serviciu informativ pana mai ieri competent, dar si sa legitimeze actiunile din ce in ce mai disperate ale unui ministru ce simte fotoliul Agriculturii fugindu-i de sub sezut, trebuie spus ca SRI a ascuns opiniei publice celelalte date menite a face lumina in cazul isteriei aviare, pe care „Observator de Bacau” le prezinta in premiera pentru presa din Romania in randurile din finalul acestui material.

Despre isteria aviara, repetam, nu urmareste altceva decat falimentarea industriei romanesti de pui, printre obiectivele vizate fiind si „Agricola International” Bacau, si transformarea tarii noastre in piata exclusiva de desfacere!

De partea cealalta, trebuie subliniata importanta pe care o au la aceasta ora rezultatele reale ale analizelor efectuate in teritoriu, informatii din care putem deduce daca, la acest moment, printre celelalte judete si Bacaul s-ar afla sau nu sub asediul gripei aviare.

Exista gripa aviara?

Explicatia este simpla: prin terti intermediari, cu ajutorul unor retele de distributie legale sau nu, si pe pietele din Bacau au ajuns „carcase de pui” provenind din zona Brasovului sau importate din Ungaria.

Evident, se poate vorbi si de puii din Vrancea sau Buzau, ajunsi in numar mare in targurile sau oboarele din judetul Bacau, dar important este ca, pe zi ce trece, se dovedeste ca „Observator de Bacau” a avut dreptate, iar cetatenii Bacaului n-au a se teme de epidemia de gripa aviara. Deoarece nu exista!

Intrebarea care ramane, totusi, cine va plati pagubele uriase provocate producatorilor de carne de pui din judet si populatiei?

Ce a ascuns SRI

Altfel, SRI n-a dat publicitatii urmatoarele informatii:

– „…au fost identificate tentative ale unor firme autohtone care dispun de conexiuni în exterior si vizeaza obtinerea unor pozitii proeminente pe piata carnii de pui”(…)

– „afectarea capacitatii de asigurare a unor materii prime pentru fermele de pui din resurse interne (pe fondul abandonarii unor lucrari de investitii aflate în diferite stadii de executie)”(…)

– „pe acest fond, cercuri de afaceri autohtone si straine au continuat sa actioneze pentru promovarea propriilor interese în industria romaneasca a carnii de pui, prin preluarea controlului asupra importurilor de materii prime necesare cresterii si intretinerii puilor, prin preluarea controlului asupra importurilor de puii vii pentru carne ÅŸi compromiterea/blocarea initiativelor de dezvoltare a surselor alternative in aceasta industrie”(…)

– „de asemenea, au fost identificate intentiile unor firme de profil de a realiza importuri de material semincer/seminal ori furaje de o calitate inferioara si/sau organisme modificate genetic, respectiv produse de origine animala din zone supuse restrictiilor (ca urmare a unor epizootii), cu efecte negative asupra productivitatii sectorului agricol ori de natura sa inducă riscuri în planul sanatatii populatiei”(…)

Bogdan Papadie

Comentarii

  1. valentin a zis:

    Am urmarit ultimele numere ale ziarului Dv. si sint foarte placut si impresionat de felul de abordare al situatiei gripei aviare si de modul intradevar,profesionist al Dl.Papadie de a informa opinia publica, cel putin din judetul nostru.Voi urmari cu mare interes noile evenimente si sper sa mai gsesc scrise lucruri care nu se vor stiute de mai mari nostri.Va urez succes
    valentin

Adauga un comentariu

*