„Se va lasa cu sanctiuni puternice”

Cazul elevilor plimbati prin focarul de gripa aviara a ajuns la Inspectoratul Scolar. Inspectorul general al ISJ Bacau a aflat din publicatia noastra depre deplasarea prin zone cu gripa aviara a unor elevi ceangai.

Deplasarea elevilor ceangai la Ghimes unde urmau sa fie consultati de doctori sositi din Ungaria a fost aprobata de ISJ in colaborare cu Directia de Sanatate Publica Bacau.

„S-a ajuns la concluzia ca aceasta deplasare a elevilor din Vladnic, Somusca, Fundu Racaciuni si alte localitati este pur educativa si s-a aprobat realizarea ei in conditiile in care se recuperau orelor pierdute. Dar totul trebuia anulat daca spre Ghimes nu se putea ajunge decat prin traversarea unei localitati in care s-a constatat existenta virusului gripei aviare” ne-a declarat Radu Ababei, inspectorul general al ISJ Bacau.

Radu Ababei spune ca se va ocupa personal de aceasta situatie grava, iar pentru sanctionarea celor care se fac vinovati de aceasta deplasare in conditii nocive pentru copii, va trimite, pentru inceput, o adresa Ministerului Educatiei si Cercetarii (MEC).

„E cu totul si cu totul imoral. Nu este posibil ca profesorii care ar trebui sa vegheze la sanatatea elevilor sa ii expuna unui asemenea pericol. Voi analiza personal modul in care s-a efectuat aceasta deplasare, iar daca se dovedeste ca totul s-a petrecut asa cum am aflat, se va lasa cu sanctiuni puternice”, a mai precizat Radu Ababei.

Reamintim ca prima deplasare a elevilor din mediul ceangaiesc a avut loc pe data de 16 mai 2006, cand elevii din Vladnic, comuna Palanca, s-au deplasat prin Agas la Ghimes cu acordul directorului scolii. Focarul de gripa aviara exista deja, in seara zile de 16 mai instaurandu-se carantina in localitatea Agas.

In schimb, directorul scolii din Somusca a declarat ca nu il instiintase nimeni despre deplasarea la Ghimes a copiilor din unitatea de invatamant pe care o conduce. Mai mult, directoarea scolii coordonatoare din Racaciuni a confirmat faptul ca elevi de la Fundu Racaciuni si Ciucani au plecat insotiti de profesoara lor de limba maghiara la Ghimes, tracand atat la plecare cat si la intoarcere prin focarul de gripa aviara. (Rodica ANDRICI)

Comentarii

  1. Raquel a zis:

    Ancheta de fata -evident- este o ratoiala contra ungurilor. Se pare, ca daca SRI-ul nu a putut dovedi ca gripa aviara vine din Ungaria, Mindirigiu vrea sa dovedeasca, ca ceangaii sint ce ce o aduc in Moldova. Ptiu! Eu cred ca prin focarul de gripa aviara – daca sa initiat starea de carantina – organele de rigoare nu trebuiau sa lase sa se traca cu copii de nici o rasa. Dupa razboi se arat viteji multi: Mindirgi, Ababei… si or sa mai fie. Mai napastuitii, ca o sa patiti ca parizienii cu minoritatile lor. Mai bagati minan-n foc si o sa va ardeti odata. E clar ca Mindirigiu sa pus cu japca pe ceangai, dar restu’? Fiti cu capu pe umeri si lasati lumea sa respire linistita. Nu va luati dupa vointa rea a unor ziaristi de duzina, ce cauta subiecte de senzatie, si nu observa ca baga rica intre oameni. Acest grup mic de ceangai-bozgori-boanghine, sau stiu eu cum trebuie sa li se spuna, au avut odata in viata ei norocul sa fie vazuta de niste doctori cu vocatie adevarat si invidia prosteasca cauta motive de-a dreptul orbile. Mai omule, mai Mindirigiu. Cauta si partea frumoasa a lucrurilor. Eu cred ca au un reprezentant in ISJ care are raspundere in privinta invatamintului ceangailor, ungurilor din judet. Ia sa pui intrebari celui raspunzator si nu directorilor si profesorilor, care habar nu au de legile cu privire la o carantina primejdioasa.
    Raquel

  2. vad aici ca d-l ababei simte necesitatea de a-si arata muschi, da zic eu la o tema care ne poate aduce numai rau.
    d-l ababei spune ca i-i va sactiona pe ce-i raspunzatori, d-l ababei cred ca ar trebui sa se ocupe de adevaratele probleme a bacaului si nu sa intinda o limba pana la bucuresti, pentru ca sa grabit cu afirmatiile.
    situatia cu ungaria sa desumflat, a fost o farsa d-lei ababei, te-ai grabit cu afirmatiile.
    incerca dumneata sa gasesti adevaratul focar in randul patronilor care fac bishnita si au adus gainatu de la brasov ;).
    da acolo e un caz mai complicat, trece peste competenta dumitale 😉 la ceangai e mai simplu, ca saraci de ei nu stiu sa se articuleze si dumneata te alegi cu un BRAVO la limbuta care ai intins-o :o.
    ai cam cazut de flasneta la articolu asta, adica te-ai cam facut de caca :o,
    asa e, cum poti neata sa gandesti daca nu auzi ce spui!
    – ce vreti mai de la ceangai? dupa infomatiile mele marea parte a tineretului pana-n 35ani sunt plecati la munca in italia, avem din punctul meu de vedere 2 avantaje:
    – trimet bani in tara si-si fac casoaie (modernizeaza bacaul)
    – se civilizeaza, invata sa se poarte, sa aiba viziuni, sa vada viata din alta prisma.
    ne legam de ei ca sunt in minoritate si cautam sa dam vina pe ce-i care nu se pot apara, asta e incompetenta d-lei ababei.
    si de incompetent ce sunteti ati gasit iara un tap ispasitor.
    ne-a ramas nodu-n gat ca le-au trims unguri doctori, defapt sunt partidele unguresti care si-au pus fondurile la dispozitie, pentru doctori si profesori, ca, ace-i ceangai sa invete ungureste, ca, ceangaeasca nu are nici o culoare, nu se intelege nici cu romaneasca si nici cu ungareasca.
    de ce nu pune una din partidele noastre fonduri la dispozitie pentru ca copii nostri sa aiba acelea-si avantaje?, pai nu se poate ca noi ne furam singur buzunaru si nu ne ajung bani.
    chiar credeti ca bacaoani sunt asa de proasti sa inghita toate prostiile voastre de incompetenti.
    voi care va-ti cumparati posturile de sefi cu spaga?
    hallo! intre timp sunt si foarte multi academicieni, marea parte din bacau au mai vazut si alte meleaguri, obiceiuri…
    daca face-ti politica mai luati parte la cate un curs de politica, nu scoateti din burta ca sunteti depasiti nene.
    nu ca va faceti de cacat!
    mai grav ca ne face-ti si pe noi :o.
    hallo, sunteti rusinea noastra nea ababei,
    cine ti-a vandut postu ala? termina scoala primara si esti la interval.
    esti de speriat nea ababei.
    o sa te facem utc-ist, sefu!

  3. tzopescu a zis:

    mai grav e ca pe la institutia d-lui ababei nu numa’ posturile de sefi se cumpara ci toate posturile de pana la ultimul invatator din ultimul colt de judet. vrei sa ai o catedra decenta cu toate ca esti f bine pregatit si esti peste ceilalti?…platesti, si nu platesti asa cu maruntis, o cafea , un bax de tigari sau un whiskey cum s-a impamantenit la noi obiceiul ciubucului, a micii atentii ci platesti sanatos, de o sa muncesti tot anul sa iti recuperezi investitia. si asta o spun din discutiile cu oameni care au dat sau nu au dat aceasta „taxa de catedra” (bineinteles ca ultimii ori nu au mai prins catedra ori in cel mai fericit caz au ajuns la pocreaza in deal) asa ca nenica ababei sa isi vada de inspectoratul pe care il conduce, ce se intampla pe acolo si sa caute adevaratul vinovat daca e de competenta lui, nu sa aduca acuze cu tenta nationalista.

  4. si gandind acuma la siguranta populatie-i, daca satul respectiv era in carantina, prezenta un pericol pentru populatie si raspandirea gripei aviare,,
    – DE CE NU AU FOST PUSE FILTRE?
    – unde a fost militia sa asigure restrictiile de iesire intrare?
    – unde au fost omuleti albi?
    covorashe de desimfectie, stropitori…
    CINE RASPUNDE DE DOMENIU ASTA?

    cred ca aici ar trebui sa va dati singur demisia.
    va-ti facut griji de sanatatea ceangaiilor? oare.
    atunci faceti loc pentru un coleg mai competent.

Adauga un comentariu

*