370 de bacauani, tratati cu Tamiflu

370 de bacauani, tratati cu TamifluDirectia de Sanatate Publica (DSP) are in evidenta toate persoanele care au intrat in focarele de gripa aviara din Agas, Magiresti si Palanca. Alte 5 ferme au fost sanctionate cu peste 200 de milioane de lei.

Pana in prezent, judetul Bacau are confirmat virusul gripei aviare in comunele Agas, Magiresti si Palanca. Dr. Marin Bustuc, director adjunct al DSP, ne-a declarat cã s-au stabilit mai multe focare in urma analizelor efectuate in laboratoarele Directiei Sanitar Veterinare din Bacau si Bucuresti.

„In mai multe gospodarii din aceste comune am administrat tablete de Tamiflu. In Agas sunt sub tratament 211 persoane, din Cotumba, Beleghet si Sulta, alte 81 de persoane care au intrat in focar sunt din Magiresti, iar 78, din Palanca. Pe total, sunt sub tratament cu Tamiflu 370 de persoane, dintre care cele mai multe sunt jandarmi, medici umani, veterinari si alte cadre care au intervenit in focarele de gripa aviara”.

DSP s-a imprumutat cu Tamiflu

Tratamentul dureazã sapte zile. Pe total se vor administra 2.590 de tablete de Tamiflu, cererea mare obligand DSP sa ceara o suplimentare de stoc de la Ministerul Sanatatii, pentru acoperirea intregului necesar si realizarea unui stoc de rezerva.

„Pe total am fost aprovizionati cu 3.600 de tablete de Tamiflu, insa am fost pusi si in situatia de a imprumutra de la o farmacie aceste medicamente pentru ca la un moment dat nu mai aveam nicio tableta pe stoc, a mai spus dr. Bustuc. Situatia s-a reglementat in momentul in care s-a primit suplimentarea de la Bucuresti”.

5 ferme au fost amendate de inspectorii sanitari

In lupta impotriva gripei aviare, inspectorii sanitari au amendat 5 ferme care se ocupa cu cresterea pasarilor.

„Multi salariati ai acestor ferme nu aveau efectuat controlul medical periodic, ceea ce punea in pericol sanatatea celor din jur si chiar a populatiei care consuma carnea de pasare din acele ferme, prin transmiterea unor boli”, explica dr. Bustuc.

Cele cinci ferme din Traian, Nicolae Balcescu, Grigoreni, Margineni si Saucesti au primit pe total sanctiuni in valoare de 20.600 de RON.

Roxana NEAGU

Adauga un comentariu

*