SRI a incurcat curcile cu puii

SRI a incurcat curcile cu puii
SRI a admis aseară că a încurcat curcile cu găinile. SRI susţine că, din grabă, în loc de import de pui de găini, a scris pui de curcă. În textul iniţial se arată că „În cadrul fermei PATIPROD S.R.L. au murit circa 29.000 pui de curcă”, reprezentanţii firmei au luat legătura cu medicul veterinar Iuliu Pop care şi-a declinat competenţa afirmând că, „nu se pricepe decât la pui de găină”. Rectificarea schimbă complet sensul notei informative, însă dispare complet logica anchetei. Deoarece medicul nu ar mai fi putut declina solicitarea, din moment ce analizarea găinilor era chiar specialitatea lui.

O altă neconcordanţă care apare în urma studierii raportului SRI se referă la data importului ÅŸi data la care au murit păsările. ÃŽn document se arată că ”S.C. PATIPROD S.R.L. Codlea a achiziÅ£ionat de la firma VERBA TRANS S.R.L. BraÅŸov 41.860 pui de găină, care fuseseră importaÅ£i, în data de 17 ianuarie a.c. (… ) ÃŽn perioada 23-28 aprilie a.c., în cadrul fermei PATIPROD S.R.L. au murit circa 29.000 pui de găină.” AÅŸadar, conform raportului, păsările au murit după mai bine de trei luni, în timp ce veterinarii susÅ£in că perioada de incubaÅ£ie a gripei aviare este între trei zile ÅŸi două săptămâni. Åžirul semnelor de întrebare pe care le ridică nota nu se opreÅŸte aici. Raportul sugerează aÅŸadar că virusul ar putea proveni din Ungaria ÅŸi Slovacia, ţări în care nu a fost confirmată până acum gripa aviară. SRI a anunÅ£at că nota prezintă doar informaÅ£ii preliminare, iar ancheta continuă.

Dezminţiri din partea Ungariei şi Slovaciei

Ungaria şi Slovacia neagă posibilitatea ca păsări infectate să fi ajuns în România. Potrivit Radio România Actualităţi, oficiali ai celor două ţări au declarat că este exclus ca păsările importate din ţările lor să fie infectate, pentru că la ei funcţionează sistemul de monitorizare a gripei aviare impus de Uniunea Europeană.

„Putem confirma că au fost livraÅ£i la Verba Trans, BraÅŸov, în 17 ianuarie, 41860 de pui de o zi”, au precizat, într-un comunicat, reprezentanÅ£ii firmei Aviagen din Ungaria. „Astăzi, 23 mai, lotul este în stare bună de sănătate ÅŸi nu a avut vreo infecÅ£ie serioasă sau mortalitate semnificativă” a anunÅ£at conducerea companiei din Å£ara vecină. Mai mult, ministrul maghiar al agriculturii a anunÅ£at că, din cauza gripei aviare de la noi, Ungaria va introduce alte controale la frontieră ÅŸi va interzice angajarea muncitorilor sezonieri din România, originari din zonele cu suspiciune de gripă aviară.

Şeful administraţiei alimentare şi veterinare din Slovacia a exclus, la rândul său, posibilitatea ca păsările importate din Slovacia să fi fost bolnave de gripă aviară. Oficialul slovac a ţinut să precizeze însă că, în ciuda scandalului izbucnit la Bucureşti, autorităţile române nu l-au informat cu privire la această situaţie. „Nu am primit până acum nici un raport oficial din partea oficialilor veterinari din România şi am vorbit cu colegii din Ungaria. Nu este posibil, pentru că Slovacia nu este afectată de gripă aviară. S-a întâmplat doar în zone izolate, în februarie, la păsări sălbatice, în două cazuri, în capitală şi în zona fluviului Dunărea. Din rapoartele oficiale, Slovacia controlează strict toate exporturile de păsări în România. Am trimis doar animale sănătoase, e imposibil să fi fost bolnave.”, a declarat Jozef Bires.

Antena 3

Comentarii

  1. asta e MOSADU nostru, suntem de tot rasu.
    sa traeasca SRI cu toata echipa de cir, problema e cu gust amar, ca urmarea prostiei lor ne sactioneaza unguri. asta inseamna ca ce-i care provin din regiunile cu gripa aviara trebue sa-si faca bagajele, nu mai au dreptul de lucru in ungaria.
    sa le dau dreptate? noi ce am fi facut in cazu lor, am fi dat toti unguri afara din tara :))
    bine ca nu ni sa intamplat asta cu italia,…
    avem numai profesionisti la conducere, cu,, sa traim bine a lui 😮

  2. tzopescu a zis:

    interesant da’ astia chiar iau tot poporu’ roman de prost. au dat-o la intors acum cand s-a vazut cat de crasa este incompetenta de care au dat dovada. nu cred nici un moment ca au gresit cand au scris curci in loc de gaini ci cred ca nu stiau ce scriu. trebuia sa aiba o hartie scrisa ca sa nu zica nenea base si tariceanu ca nu isi fac treaba deloc. raportul lor pare mai degraba ca un search dat pe google si copiat in 2 peri. cat despre doctorul care zice ca se pricepe numai la gaini nu si la curci sa fim seriosi…nu e prea mare diferenta si cred ca asa cum sunt la oameni bolile perfect identice in functie de rasa asa sunt si la pasari. diferenta e de adaptare poate. parerea mea.macar de-ar incerca sa ne prosteasca cu ceva mai destept nu unele hartii la care ar rade si o persoana cu IQ sub 50!!!

Adauga un comentariu

*