THE TIMES: România a plătit recompense pentru ostaticii din Irak

ziaristii romani rapiti in irakRomânia ar fi plătit recompense, pentru a permite eliberarea ostaticilor săi din Irak! La fel şi guvernele din Iordania, Suedia şi Turcia. Dezvăluirile apar în ediţia de luni a cotidianului The Times, care susţine de asemenea că Franţa, Germania şi Italia ar fi cheltuit milioane pentru a-şi aduce ostaticii acasă.

Publicaţia se bazează pe documente deţinute de oficiali ai securităţii de la Bagdad, şi care au contribuit la soluţionarea unora dintre crizele ostaticilor din Irak.

Potrivit documentelor la care face referire The Times, Franţa, Germania şi Italia au plătit 45 de milioane de dolari pentru a obţine eliberarea ostaticilor răpiţi în Irak. Cele trei guverne au negat public în mod repetat că ar fi plătit vreo recompensă.

Articolul din The Times a provocat reacţii dure din partea unora dintre diplomaţii occidentali, nemulţumiţi că Parisul, Berlinul şi Roma au încurajat, prin acordarea de recompense, grupările de crimă organizată să ia alţi şi alţi ostatici străini.

Potrivit raportului, Franţa a plătit în total 25 de milioane de dolari pentru eliberarea lui Georges Malbrunot în decembrie 2004 şi a lui Florence Aubenas în iunie 2005. Italia a oferit 11 milioane de dolari pentru eliberarea Simonei Pari, a Simonei Torretta şi a Giulianei Sgrena în 2004 şi 2005.

În ce priveşte Germania, aceasta ar fi oferit răpitorilor 8 milioane de dolari pentru a asigura eliberarea a trei ostatici, inclusiv a lui Rene Braeunlich şi Thomas Nitzschke, puşi în libertate luna aceasta.

În raport se mai afirmă că alte câteva guverne, între care cele ale Iordaniei, României, Suediei şi Turciei ar fi plătit la rândul lor recompense pentru eliberarea ostaticilor lor. La fel, unele companii americane cu contracte de reconstrucţie în Irak.

Marea Britanie nu a apelat la această practică, susÅ£ine The Times, în schimb a decontat „cheltuielile” intermediarilor care au ajutat la eliberarea unor ostatici.

Realitatea TV

Adauga un comentariu

*