SRI: Virusul aviar a fost importat din Ungaria!

SRI: Virusul aviar a fost importat din Ungaria!
Gripa aviară ar fi putut fi importată în România, la Codlea şi apoi lăsată să se răspîndească în toată ţara. Jurnalul Naţional dezvăluie din surse SRI că explozia de focare aviare din ultimul timp ar putea fi provocată de importuri masive de păsări vii din Ungaria şi Slovacia. Potrivit SRI, fermele de păsări din Braşov unde a fost descoperit virusul aviar au importat zeci de mii de curcani vii. Deşi zeci de mii de pui au murit, patronii fermelor au vândut păsări din acelaşi lot în mai multe zone din ţară.

Potrivit Raportului SRI privind importul de pui de curcă, pe 17 ianuarie, în România au fost aduşi 48 de mii de pui de curcă de o zi de la firma AVIAGEN din Ungaria. De asemenea, în raportul Serviciului Român de informaţii se arată că în perioada 2-12 mai, înainte de apariţia cazurilor de gripă aviară, la societatea Protan Codlea au fost incinerate 200 de tone de resturi de pui din judeţul Braşov.

Raportul a fost trimis de SRI preşedintelui Traian Băsescu, premierului Tăriceanu, ministrului Agriculturii Gheorghe Flutur, şefului de la Interne Vasile Blaga şi ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu. Gabriel Predoi a declarat, în cadrul Observatorului de la Antena 1, că nu poate confirma oficial această informaţie.

În cadrul emisiunii Ştirea Zilei, Gabriela Firea i-a întrebat pe invitaţii săi dacă sunt de partea celor care doresc demisia ministrului Agriculturii, Gheorghe Flutur. Senatorul PD Radu Berceanu a declarat că activitatea lui Gherghe Flutur nu a fost una lipsită de performanţă.

„Din păcate, cred ca ar fi trebuit să se concentreze asupra măsurilor în cadrul problemei gripei aviare şi mai puţin pe aşa-zisele vizite în halate albe în focarele de gripă. Nu cred că partea mediatică a făcut foarte bine şi nu cred că era necesară.”, a adăugat acesta.

Celălalt invitat, senatorul PSD Marian Sârbu, a spus că a întotdeauna a avut rezerve în privinţa felului în care ministrul Flutur şi-a administrat domeniul.

„Gheorghe Flutur a fost în permanenţă o ţintă a PSD-ului”, a declarat Sârbu. Referitor la dezvăluirile din Jurnalul Naţional, dacă, Berceanu a declarat că vinovaţii vor trebui să plătească.

„Dacă acest lucru este real, sunt mai mulÅ£i factori care trebuie să raspundă: cei de la frontieră, vama, firma Drakom. Cred că este ceva foarte grav.”, a spus senatorul PD.

Conducerea PNL aprobă măsurile luate în gestionarea gripei aviare şi îl susţine pe ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur. Premierul Tăriceanu este de acord şi cu trecerea agenţiei naţional sanitar veterinare în subordinea ministrului Flutur, chiar dacă acest lucru nu le convine medicilor veterinari. Premierul spune că veterinarii nu au fost în stare să-şi onoreze statutul de independenţă şi de aceea sunt trecuţi, din nou, în subordinea ministrului. Declaraţie Tăriceanu (audio)

Judeţul Braşov rămîne cel mai afectat de gripa aviară. Alte şase focare au fost confirmate, pe lîngă cele 16 de care se ştia pînă acum. Pe de altă parte, Braşovul este singurul judeţ unde s-a confirmat forma cea mai periculoasă a virusului, H5N1. Localităţile ce urmează să intre în carantină sunt Măieruş, Cristian şi Săsciori.

Autorităţile au hotărât instituirea carantinei parţiale în Măieruş şi Cristian. În schimb, în localitatea Săsciori, acolo unde medicii veterinari au început sacrificările de păsări încă de acum două zile, este deja declarată carantina totală.

Şase posibile focare au fost confirmate şi în Prahova. Alte 19 localităţi din judeţ sunt pe lista suspiciunilor. Şi în judeţele Neamţ şi Mureş a fost confirmat câte un focar de gripă aviară. Municipiul Focşani a fost şi el inclus pe lista posibilelor focare, la fel localitatea Odobeşti, din Vrancea. Tot în Vrancea, s-a închis astăzi un focar, cel de la Jorăşti. Autorităţile aşteaptă confirmări de la Bucureşti înainte să impună carantina. De asemenea, ministrul Flutur a anunţat că se încearcă trecerea serviciilor veterinare în subordinea Ministerului Agriculturii, iniţiativă susţinută de premier.

Măsuri de prevenire

In şcoli începe o campanie de educare a elevilor pentru prevenirea gripei aviare. Inspectoratele şcolare din 19 judeţe ale ţării în care a fost semnalată prezenţa virusului aviar vor primi materiale informative: 40.000 de postere, 22.000 de fluturaşi şi 60.000 de broşuri.

Campania de educare a elevilor se va extinde ulterior la nivel naţional. În zonele de carantină, la intrarea în şcoli sunt covoraşe cu soluţii dezinfectante, iar dascălii care făceau naveta au fost înlocuiţi cu profesori din localitate.

Comentarii

  1. da, se cauta un cap ispasitor si nu acasa, mai degraba la vecini.
    asta e un fel de mai adauga o biluta pentru nationalisti.
    cert este ca nici in ungaria si nici slovacia nu au probleme cu gripa aviara, poate ni le-au trimes noua pe toate ;-), la dracu ca unguri si slovaci vreau sa ne otraveasca, asa o fi, tarani si prostimea va crede.
    da de ce nu spun ca sa adus din germania? acolo sau descoperit mai multe focare de gripa aviara si marea parte de importuri le facem din austria si germania… asta ar mai lipsi, daca vedem discursul de saptamana trecuta al D-lui Herzog, ca nu sunt deacord cu orice chip sa lase Ro/Bg sa intre in UE daca nu-si fac temele.
    hai sa nu turnam gaz pe foc, unguri si slovaci sunt mai pripiti si o sa inghita galusca asta 😉
    aici sunt alte interese.
    da hai sa cautam problema la noi, unde avem de aface cu patroni criminali cu doctori veterinari corupti si pentru bani si-ar vinde si pe mama lor.
    din presa citim ca localnici din codlea spun ca pasari moarte au desoperit acuma 2-3 luni, cine nu a anuntat la timp organele?
    da e mai ieftin sa dam vina pe alti, vrem sa maturam mizeria la vecini.
    cica acest raport SRI este strict secret, da cum dracu apare atunci in ziar?
    nu solidarizez cu nimeni da nu suntem apti sa ne recunoastem lipsurile.
    trebue sa scriem mare mare de tot, SUNTEM CRIMINALI,CORUPTI SI PROSTI pedeasupra!.
    sunt curios si de comentariile voastre.

  2. thunder a zis:

    ai grija curiozitatea a omorat pisica :)). si ce vrei sa faca autoritatile?sa declare in presa ca nu pot gestiona asemenea crize?nu e nevoie ne dam singuri seama.daca era vreo declaratie de a lui vadim asta cu ungaria pe bune ca intelegeam, pentru ca la ce boala avem noi pe unguri de cand cu dorinta lor in ceea ce priveste transilvania si acum frica de h5n1 aveau motive sa i expulzeze in ungaria =)).dar prin acest raport spun ca de fapt nu ei sunt de vina de amploarea pe care a luat o virusul si ca degeaba incearca sa faca ceva ca nu pot ca stii si tu tzaranul tot tzaran ramane si acum o spun in sensul bun al cuvantului :d .ce sa ii faci SUNTEM CRIMINALI, CORUPTI SI PROSTI adik intr -un cuvant ROMANI, stiu ca multa lume nu va fi de acord cu mine dar trebuie privita partea asta din exterior.Atat timp cat la conducere nu vor ajunge oameni tineri, care nu si au facut ucenicia turnand la securitate pe cineva, nu vom fi catalagoti decat cu cuvinte de genul celor mai susm, pentru ca ei inca sunt obisnuiti ca inainte de 89, mai fac un santaj, mai dau o mita daca stiu exact cui si s-a rezolvat tot.sa vezi cum dispare gripa aviara din atentia mass-mediei cum toti acei „mici comercianti” care acum sunt chipurile judecati ca au vandut pasari si acei doctori veterinari isi vor relua locurile in economia nationala poate mai bogati decat acum

  3. tzopescu a zis:

    problema cu acei mici comercianti este ca ei mai si sponsorizeaza anumiti administratii locale care sunt conduse de oameni care fac parte din anumite partide si care la randul lor sunt baza si poate sponsorul celor ce se afla undeva mai sus pe scara ierarhica in partid si uite asa se ajunge in lant la cine?…pai la cine daca nu la cei care conduc partidele si care se afla si la guvernare sau presedintie? si pe langa toate astea mai vine si constiinta romanului…sa faca bani cu orice pret si cu orice mijloace, nu conteaza daca cel care iti cumpara gaina sau este pus in fata unui risc, fie el si macar material nu si fizic, conteaza ca tu ai facut bani si l-ai fraierit pe ala care era prost. eh, natie de profitori si cumetri. iar vizavi de ceea ce spui thunder…si astia micii acum tot la tzatza celor corupti sug, tot sub umbrela lor stau si care indrazneste sa deschida gura este linsat pe loc din viata politica si poate nu numai.

  4. tzopescu a zis:

    ca uitashi…de ce se face totusi atata tam tam numai la noi in privinta gripei aviare ca prin alte parti chiar daca a fost depistata se tace…si poate se face, ceea ce la noi…ma scuzati

  5. se face si in alta parte tzopesculei, sunt bine documentat si cu presa straina, ce-l putin germana.
    pe noi ne cam ustura ochi si o gasim anormal pentru ca nu eram obisnuti ca atatea informati din presa,
    inainte informatiile circulau la ziarul stradela, sau ziarul barfa, acuma clar ca o gasim neobisnuita.

  6. maruis a zis:

    e limpede ca toata povestea cu gripa e o facatura menita sa distruga industria de profil autohtona. nu-i pling de mila hotului de antochio de la agricola, dar ginditi-va ca sunt vreo citeva mii de angajati pe-acolo. amintiti-va de cel mai tare combinat de porc de la timisoara, pus pe chituci pe motiv ca rominia e plina de pesta prorcina. si daca tot e atita tamtam, cind naiba va fi demis incompetentul de flutur? Pe bune, tara de timpiti!

Adauga un comentariu

*