Elevi plimbati prin zone cu gripa aviara

Dupa ce marti, elevii ceangai din Vladnic – Parincea au fost dusi la Ghimes pentru a fi consultati de medici sositi special din Ungaria, miercuri istoria s-a repetat cu cei din Fundu Racaciuni si Somusca. De data aceasta copii au fost luati pe furis si trecuti prin focarul de gripa aviara de la Agas.

Asociatia Maghiarilor Ceangai din Moldova a ignorat faptul ca in comuna Agas era instaurata carantina din cauza focarului de gripa aviara si au trecut copiii de doua ori prin acelasi loc in drumul spre si de la Ghimes! Elevii ambelor scoli au plecat de la cursuri fara aprobarea directorilor coordonatori care nici nu stiau despre aceasta deplasare.

Prin focarul de gripa aviara

Sivia Roca, presedintele AMCM, ne avertizase intr-un comunicat remis redactiei ca, in cadrul programului de colaborare cu organizatii nonguvernamemntale de profil medical vor continua efectuarea de controale medicale gratuite copiilor din mediul ceangaiesc. Prima deplasare a avut loc marti, 16 mai, in comuna Ghimes, cu elevii din Vladnic, comuna Parincea.

„Programul a obtinut acordul Inspectoratului Scolar Judetean”, spune Sivia Roca. Acest lucru nu are insa nicio legatura cu faptul ca, incepand din seara zilei de marti 16 mai, in Agas se instaurase deja carantina din cauza focarului de gripa aviara depistat in aceasta localitate. Pentru a ajunge la Ghimes trebuie sa treci neaparat prin Agas. Elevii din Vladnic au facut-o de doua ori!

Deplasari incognito!

Miercuri, cand situatia era destul de alarmanta in zona Agas, AMCM a mai luat si alti copii din scolile din Somusca si Fundu Racaciuni pe care i-au trecut prin zona de risc, si la ducere si la intoarcere. In afara faptului, cel mai important de altfel, ca sanatatea acestor copii a fost pusa in pericol numai pentru ca AMCM sa-si duca la indeplinire programul, acesti elevi de la scolile din Somusca si Fundu Racaciuni au absentat de la ore doar cu acordul „profesorului” care preda limba maghiara, fara ca directorii de scoli sa cunoasca acest lucru, fapt extrem de grav.

Prof. Gabriel Dobos, directorul scolii Somusca a avut o reactie care poate lasa perplex pe oricine. „Am aflat ca au lipsit de la ore, dar nu stiu cati, ca n-am facut recensamantul (sic!). Au plecat in timpul lor liber, dimineata, si au lipsit dupa-amiaza de la ore. Lipsesc multi elevi de la scoala, ce trebuie sa stiu eu unde se duc?”, ne-a declarat directorul.

Directorul scolii coordonatoare, Valerica Moise, s-a aratat extrem de revoltata ca n-a fost anuntata de aceasata „excursie” a elevilor de la Somusca. In aceeasi situatie, deloc convenabila, s-a aflat si directorul scolii coordonatoare din Racaciuni, Elena Rotaru. „N-am fost anuntata de nimeni, acum aflu de la dumneavoastra. Cred ca trebuia sa ni se spuna si noua”, ne-a declarat Elena Rotaru.

Cand s-a interesat apoi, a confirmat faptul ca, intr-adevar, elevii de la Fundu Racaciunui si Ciucani, care invata limba maghiara, au plecat cu „profesoara” lor, Csillo, la Ghimes. Directorl scolii din Fundu Racaciuni, Ioan Petroiu, n-a putut fi contactat, in ciuda insistentelor noastre.

Tupeu: inspector scolar harghitean in control in judetul Bacau

„Joi, 18 mai, in jurul pranzului, in scoala au intrat doua persoane, dintre care una mi-a aratat o legitimatie de inspector scolar in judetul Harghita si o delegatie, iar cealalata era Atilla Hegyeli, care se ocupa cu programele de invatamant in cadrul AMCM. Mi-au spus ca au asistat la orele de limba maghiara desfasurate la Scoala Fundu Racaciuni.

Le-am reprosat faptul ca, inainte sa fi intrat in scoala respectiva ar fi trebuit sa treaca pe la scoala coordonatoare sa ma informeze si pe mine, nu sa vina dupa ce si-au facut treaba”, ne-a declarat Elena Rotaru, directorul scolii Racaciuni. Fara comentarii.

D. MINDIRIGIU

Comentarii

  1. Andrei B. a zis:

    Minciunile postate in general de publicatiile bacauane contin comentarii ofensatoare.
    Inspoctorul harghitean s-a prezentat la ISJ Bacau, avand delegatie, si a fost primit ca atare.
    In legatura cu focarul de gripa aviara prin care au trecut copiii – sa fim seriosi – n-au coborat din autobuz, nici nu s-au oprit, deci ce legatura are una cu alta?
    Iar dl. Mindirigiu ar trebui inchis pt. dezinformarile scrise de el de la „revolutie” incoace despre maghiari, ceangai si alte etnii ale lui Atilla.

  2. antonescuion a zis:

    domnului acesta mindirigiu ar trebui sa i se ridice statuie de patriot. noroc ca mai sunt ca el care sa spuna despre agresiunea maghiara in rominia. in timp ce serviciile lor secrete si politicienii unguri isi fac jocurile in transilvania si chiar in moldova, apropo de povestea nereala a ceangailor maghiari, ai nostri dorm cu toti in front. ungurii astia mai bine puneau gripa aviara la cantina guvernului, parlamentului sau presedintiei.

  3. marius a zis:

    maghiari

  4. peste tot se cred stapani maghiarii si ii admir pe unii oameni care nu sunt de influentat de magharii care ii fac maghiari pe romanii din transilvania (asa zisi ceangai).

Adauga un comentariu

*