Sanctiuni pentru donatorii de sange

Si donatorii de sange sunt pasibili de sanctiuni drastice, daca nu respecta legislatia in vigoare, mai ales ca, din inconstienta, acestia ar putea pune in pericol viata a zeci de bolnavi.
Constituie infractiune nedeclararea intentionata de catre donator a bolilor transmisibile (SIDA, sifilis etc) si a factorilor de risc cunoscuti, la prealabila informare in cadrul examenului medical, dar si actiunea de a determina o persoana sa doneze sange in schimbul unor drepturi banesti sau in scopul comercializarii.

Sunt sanctionate si actiunile de a determina o persoana, prin constrangere fizica sau morala, sa doneze sange, distribuirea unui produs sangvin care nu figureaza pe lista de produse autorizate de Ministerul Sanatatii, precum si recoltarea sau incercarea de a recolta sange de la o persoana fara acordul acesteia, de la un minor sau o persoana majora lipsita de discernamant.

Toate acestea sunt infractiuni care se sanctioneaza cu inchisoare intre 6 luni si 5 ani, dar si cu amenzi de milioane de lei.

Adauga un comentariu

*