Onestiul este descoperit in fata inundatiilor

Onestiul este descoperit in fata inundatiilorMunicipalitatea onesteana este in alerta maxima din cauza pericolului de inundatii, mai ales pentru faptul ca structurile de aparare au fost distruse anul trecut si nu au mai fost refacute decat in mica parte.

Ca urmare, eventualele inundatii ar face un prapad mult mai mare ca anul trecut, chiar daca debitele raurilor ar fi doar la jumatate fata de perioada dezastrului hidrologic din 12-13 iulie 2005.

Inconjurat de 4 rauri, Trotus, Tazlau, Casin si Oituz, municipiul Onesti nu ar rezista in fata unor noi viituri. Dintre digurile distruse anul trecut, nici macar unul nu a fost refacut. Au inceput lucrari doar la digul din zona pietei centrale, pe malul Casinului, dar lucrarea a fost spulberata la cresterea usoara a debitului raului, in urma cu cateva saptamani. Constructorii au reinceput lucrarea, dar se tem ca ploile din ultimul timp o vor distruge din nou.

Pentru celelalte lucrari, care ar costa cam 350 miliarde de lei, nu s-au alocat decat 3 miliarde din fonduri guvernamentale. “Din fonduri proprii este imposibil sa refacem tot ce s-a distrus anul trecut – ne-a declarat primarul Emil Lemnaru. Am refacut podul din cartierul Slobozia Veche, oborul si traseele de conducte peste raul Casin, in lucru fiind acum digul de la Piata agroalimentara. In cazul unor noi inundatii ar fi lovite puternic tot zonele afectate anul trecut”.

Distrugeri la patrat

Trotusul a provocat distrugeri mari in zona parcului central, a afectat podul auto si podul CFR de la iesirea catre Bacau, a rupt o punte metalica si a smuls placile din beton ale digurilor, pe portiuni intinse, maturand complet si oborul.

Casinul a rupt digul de la piata centrala, un pod si doua punti metalice, distrugand conductele de apa, retelele electrice si un intreg complex comercial, apartinand omului de afaceri Cristi Borza. Tazlaul a afectat mai mult podul din cartierul Slobozia Veche, iar Oituzul a facut pagube in cartierul Buhoci, unde a rupt o punte.

Toate aceste distrugeri se pot repeta si anul acesta, dar la un nivel mult mai dramatic, dupa cum a apreciat Ion Negoita, viceprimarul municipiului Onesti. Municipalitatea onesteana continua sa faca demersuri pentru alocarea de fonduri in vederea refacerii digurilor de aparare, dar pana acum au fost alocate doar promisiuni portocalii.

Gheorghe LEU

Comentarii

  1. tzopescu a zis:

    avem echipa…la guvernare…si nici in cot pe noi de voi nu ne doareee

    cam asa cred ca suna noul slogan al aliantei de dupa alegeri cu care a fost inlocuit de acum desuetul „sa traiti bine”
    daca tot vor sa rada onestiul de pe harta economica si industriala a romaniei de ce sa nu il rada si fizic…macar asa daca nu va mai fi onesti nu va mai fi nici somaj urias la onesti cauzat de falimentarea orasului.

Adauga un comentariu

*