Ilegalitati cu banii publici girate de primarul Stavarache

asfaltare la bacau cu ilegalitatiLicitatia in valoare de 10 miliarde de lei pentru asfaltarea Bacaului castigata cu acte false de firma unui consilier local liberal nu se va repeta. Parchetul vrea o sesizare pe care Primaria nu o va face deoarece considera ca nu are nici o vina.

SC Comnef a prezentat un certificat de atestare fiscala fals la inscrierea la licitatia pentru asfaltarea strazilor din municipiul Bacau. Desi avea datorii la bugetul statului in primul trimestru din 2006 de peste doua miliarde lei, firma fostului consilier liberal Petrica Botezatu a participat (lucru interzis expres de lege) si a castigat licitatia, in defavoarea unor firme cu portofoliu si dotari mult mai mari.

Primaria s-a angajat sa plateasca aproape 10 miliarde de lei vechi din banii bacauanilor in contul Comnef doar pentru ca ar fi oferit cel mai mic pret dintre toti participantii. Aceeasi Primarie, prin purtatorul de cuvant Ionut Tomescu precizeaza ca „raspunderea exclusiva privind veridicitatea actelor care se depun pentru a participa la licitatie cade exclusiv in sarcina societatilor care se inscriu la licitatie.

Comisia de licitatie nu este organ de ancheta, ea se ghideaza dupa actele ofertantului.” Despre faptul ca SC Comnef a castigat comanda platita din bani publici prin incalcarea legii, acelasi Ionut Tomescu a mai precizat: „Actul (certificatul de atestare fiscala fals, n.n.) si-a produs efectele, iar anularea licitatiei se poate face doar prin hotarare judecatoreasca.

Pe de alta parte, legea nu mentioneaza expres indepartarea de la licitatie pe acest criteriu (plata integrala a datoriilor la bugetul de stat, n.n.), legea este permisiva.”

Oare? A se citi inca o data, cu atentie sporita, legea.

Parchetul n-a auzit, n-a vazut, nu stie

Purtatorul de cuvant al Parchetului de pe langa Tribunalul Bacau, procuror Monica Boghiu, a recunoscut cu o sinceritate dezarmanta ca habar n-are de cazul falsului flagrant de la Primaria Bacau:

„Eu chiar nu stiu, nu am citit presa si nu as putea sa va spun ceva.” Dupa ce-a ascultat speta, procurorul a incercat sa (se) clarifice cat de cat: „Dupa parerea mea, este doar un fals, de care n-au stiut cei din Primarie. Ma intreb ce incadrare sa-i dam. Poate inselaciune? A, daca angajatii Primariei nu si-au facut datoria, atunci…

Competenta ar fi a noastra, a Parchetului de pe langa Tribunal, dar fara nicio sesizare… De ce nu faceti dumneavoastra, presa, o sesizare, daca tot aveti niste date?”.

Cu tot respectul, ii raspundem doamnei procuror ca nu noi suntem platiti de stat ca sa punem capat ilegalitatilor si coruptiei in Romania, ci domnia sa si colegii sai.

Comisia a inchis cel putin un ochi

Componenta comisiei de licitatie a fost urmatoarea: Nicolae Onica – viceprimar, Constantin Geosan – director in Primarie, Sorina Genes – director economic, Florin Mateuta – director DDP, Mariana Mitruti – sef Serviciu Investitii, Corneliu Gavrilescu – consilier juridic, Livia Dram – consilier DDP, Ioan Juncu – inspector de specialitate, Ovidiu Romoscanu – consilier superior.

Conform legislatiei in vigoare, membrii comisiei de licitatie sunt obligati sa verifice daca documentele prezentate de ofertant in copie sunt conforme cu originalul.

Original pe care ofertantul trebuie sa-l aiba asupra sa. Mai mult, certificatul de atestare fiscala nu poate fi utilizat ca dovada decat in original, pe care este mentionat scopul pentru care a fost eliberat.

Victor Roman, patron SC Roman Impex, firma care a pierdut in defavoarea Comnef licitatia organizata de Primaria Bacau:

„Ce sa va spun? Eu particip la licitatii, dar nu prea castig. Anul trecut, am lucrat in Bacau, am venit anul acesta cu aceleasi preturi, desi s-au scumpit motorina si altele.

Insa am pierdut… Vina este a comisiei de licitatie pentru ca e Bacau, si daca e Bacau inseamna ca trebuia sa observe cineva ca doua certificate de atestare fiscala au acelasi numar.

Ne vom indrepta cu pretentii asupra Primariei Bacau pentru ca mi-a fost stricat planul de afaceri din aceasta cauza. Un jurist de la casa de avocatura care ne reprezinta se va ocupa de acest lucru.”

Laurian Lucas, fost viceprimar al municipiului Bacau:

„Ma indoiesc de faptul ca pe timpul administratiei anterioare se putea intampla asa ceva. Oamenii care lucrau in comisiile de licitatii observau astfel de lucruri. Mie mi-e foarte greu sa accept ca actuala echipa din Primarie nu a observat un asemenea fals grosolan.

Dar nu sunt surprins deloc. Cat despre faptul ca institutiile statului nu au reactionat, ce sa spun? De multe ori, Parchetul reactioneaza la dispozitia cuiva, daca suna cineva… Poate ca s-a autosesizat si nu s-a facut public acest lucru.”

Vasile Botomei, jurist, un contestatar al administratiei Sechelariu impotriva careia a intentat numeroase procese:

„Parchetul este obligat sa se autosesizeze din oficiu pe baza materialelor aparute in presa, cu extinderea cercetarii si asupra factorilor de decizie din Primarie pentru nedenuntarea infractiunii, pedepsita cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani.

De acest lucru raspunde primarul municipiului care, prin acceptarea tacita a falsului Comnef, a creat aparenta unei stari de complicitate cu autorii infractiunii.

Solicitam demisia primarului Stavarache pentru ca lucrurile s-au intamplat cu complicitatea sa, calitatea de coleg de partid cu Petrica Botezatu functionand ca o garantie aparenta.”

Daniela MORAR

Comentarii

  1. thunder a zis:

    bai ce i car eil contestatipe Seche decat „pinguinul” asta mai bine el.poate va intrebati de ce.e simplu: indiferent de cei aflati la putere se va fura.si sa fim seriosi sui noi daca am fi am face la fel, problema e ca altfel pare at cd furi fara sa isi dea lumea seama sau isi da seama dar de putine ori si altfekl cand furi ca in codru si te mai si mandresti cu asta, cum face „domnul” primar.acceptand actele pentru acea licitatie a facilitat inselaciunea.dar de unde a facut rost firma de certificat?ar trebui cautati toti vinovatii de la primar, purtator de cuvant si pana la femeie de servici daca si ea e vinovata.justitia trebuie sa fie impartiala si nu sa asculte de comenzi politice.ea trebuie sa gaseasca toti vinovatii

  2. eiii, se ingroasa caca deacuma, eu zic ca nu au inchis numai un ochi, eu zic ca le-a cazut ochin buzunar. Din spusele procuror Monica Boghiu este vorba DOAR de un fals! :O. Este vorba de UZ DE ACTE FALSE Doamna Procuroara, asta se pedepseste cu INCHISOARA, si nu este DOAR! Dvoastra o musamalizati, asta inseamna ca sa facut cu buna stiinata a Primariei. Probabil ca nu mai trece mult si mai vedem niste persoane anchetati de DNA. Ma numai HOTI, ce dracu ori suntem noi, contribuabili prosti ori nu mai inteleg lumea. Faceti mai departe asa, furati, inselati contribuabilul si va vizionam la TV cand o luati pe drumurile lui Seche. Eu zic ca Pinguinu nu rezista pana la alegerile viitoare.

  3. si inca ceva, voi PRIMARIA cu Pinguin si toata echipa sunteti motivul dece ROMANIA este iara amanata pentru a intrat in UNIUNEA EUROPEANA, voi sunteti steguletele rosi, din cauza voastra sufera o tara intreaga, chiar daca voi o vedeti numai pe plan local. O primarie care nu vede si nu aude, exact de asta ave-am nevoie.

  4. thunder a zis:

    care manu ca era de asteptat sa se amane integrarea dat fiind ca la capitolul coruptie suntem aproape primii.dar nu asta ne intereseaza ca nu putem noi sa o eliminam.ce ma doare este faptul ca pana nu se va schimba Puterea vor fi anchetati doar cei mici de DNA iar apoi va veni si randul celor mari, asa cum se intampla acum cu Seche.

  5. tzopescu a zis:

    manu cu toata stima te contrazis. avem nevoie de o primarie de care se aude si de vede…dar de bine.
    ca actuala conducere a orasului e mai pe ciolan decat fosta se vede cu ochiul liber. daca fostii se multumeau doar sa speculeze faptul ca aveau primii informatia si deci puteau sa actioneze in front inaintea tuturor, si mai ciupeau cateva lucrari, astia baga mana adanc de tot in bugetul local ca doar e al tuturor bacauanilor dupa cum zicea dom’ primar. problema e ca e al tuturor bacauanilor dar pentru numai unii bacauani si in speta echipa de lingai si profitori de pe langa fondul de intrajutorare reciproca pe banii publici pinguinul srl. nu stiu daca rezista…posibil sa reziste dar va pati mai rau ca sechelariu atunci cand va iesi ultima oara din primarie pentru ca alt mandat nu mai pupa nici in cele mai frunoase visuri. si stau si ma intreb…ce se intampla daca acest caz nu era mediatizat?…acel consilier nu-si mai dadea demisia…asa cum e ea pt prostit lumea…si primaria era incurajata si mai mult la astfel de practici de familie.
    De fapt toti consilierii sunt o apa si un pamant. inafara de buzunarul propriu nu au nici o initiativa in ceea ce priveste bacaul

  6. thunder a zis:

    aici te contrazic Tzopescu cum sa nu ai ba nici o initiativa?au una chiar foarte buna:cum sa si umple buzunare mai mult =)) si aceasta initiativa priveste bacaul ca din fondurile lui o fac =))

  7. tzopescule, an spus-o ironic,, ca de asa o „primarie avem nevoie”, este evident, mi-am exprimat destul de obiectiv opinia.

  8. gasesc lipsa de initiativa din partea Danielei Morar ca in fotografia de sus nu este o poza cu capi primariei, Pinguinu si echipa. Draga Dana la fotografie ai fost neinspirata.

  9. tzopescu a zis:

    apropo de ce ne tot plangem ca primaria nu face nimic pentru bacau? ca doar noi locuim in oradea din cate am observat la felul cum isi fac datoria cei de la primarie si consiliul local. nu-i asa? la bani inainte la datorie…da’ stai…ce-i aia datorie?

  10. Avocat Botomei Vasile a zis:

    Primarul bacaului este iresponsabil fata de problemele de interes real ale bacauanilor. Lucreaza in complicitate cu factori generatori de coruptie, iar in fata opiniei publice se da cuminte, blajin si nevinovat, ca si cum nu ar fi el responsabil de nedenuntarea ilegalitatilor care s-au descoperit in serviciile publice pe care le coordoneaza.
    Sugerez tuturor celor care doresc sa lupte impotriva coruptilor si sa infrunte abuzurile actualului primar, sa solicite sprijinul Baroului Bacau din cadrul U.N.B.R. pe care-l reprezint in calitate de decan, pentru ca prin actiuni concrete sa scoatem la iveala adevarata masca mincinoasa a actualei administratii.
    Va reamintesc ca primarul Romeo Stavarache a dorit sa desfiinteze parcul de joaca din cartierul nord, in schimbul concesionarii acestuia pentru construirea unui centru comercial.
    Hotararea din Consiliul Local promovata de Stavarache, a fost anulata de Tribunalul Bacau.
    Aceasta este o dovada ca Stavarache nu urmareste interesele comunitatii, asemenea fiind si cazul statiei de autobuz, pe care acesta a mutat-o din fata firmei Bartolo din str. Republicii nr.27, cu 200 metri mai departe, din motiv ca aceasta societate este reprezentata de avocatul Botomei Vasile, care l-a reclamat pe primar la Parchetul National Anticoruptie, sub aspectul asocierii la savarsirea de infractiuni de coruptie.

    Amintitiva bacauani !
    ,,Romica minciunica,, a propus majorarea pretului la apa si canal, succesiv la inteval de cateva luni de zile cu 37% initial si ulterior cu inca 30%.
    Legea Administratiei Publice Locale prevede ca majorarile la serviciile publice se pot face cu maxim rata inflatiei daca aceasta depaseste 5%, iar in cazul pretului la apa si canal, majorarea legala trebuia sa fie cu maxim 7% si nu cu 67%.
    Pentru aceasta ilegalitate am sesizat organele de cercetare penala din cadrul I.P.J. Bacau si Parchetul de pe langa Judecatoria Bacau, in care s-a facut dosar penal impotriva consilierilor locali din cadrul Consiliului Local Bacau care au aprobat cresterile ilegale de pret, precum si impotriva primarului Romeo Stavarache si a prefectului Berca Gabriel, in calitate de responsabili, pentru mentinerea in vigoare a preturilor in timp ce hotararea de Consiliul Local este contestata.
    In prezent, prin influiente politice se incearca musamalizarea cazului.
    Pentru cei interesati, Hotararea de majorare a pretului la apa este in prezent contestata la Tribunalul Bacau unde, daca dosarul nu va fi judecat de un judecator corupt si aservit actualei politici, cu ajutorul lui Dumnezeu vom reusi sa redresam pretul la realitate, la apa potabila din Bacau.
    Consecintele suportate de Botomei Vasile sunt persecutiile puse la cale de Romeo Stavarache, care prin abuz in functie a refuzat sa elibereze autorizatie de functionare pentru firma Bartolo, precum si la chiriasii care au inchiriat spatii de la acesta firma.
    In prezent 10 spatii comerciale sunt inchise si 10 firme care au avut contract de inchiriere si care s-au autorizat legal prin Registrul Comertului au fost amendate de Stavarache, prin politia primariei pe care o coordoneaza.
    Toate firmele chiriase au fost obligate sa-si inceteze activitatea, iar administratorii au fost amenintati ca, daca m-ai raman in spatiile inchiriate, nu vor m-ai primi autorizatii in nici un loc din municipiul Bacau si va fi vai de ei.
    Din aceasta cauza Romeo Stavarache este cercetat penal pentru infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, deoarece firma Bartolo a castigat procesul cu primarul Romeo Stavarache, iar acesta refuza sa indeplineasca hotararea judecatoreasca irevocabila, dupa ce potrivit art.24 pc.2 din Legea554/2004 a fost amendat de instanta de judecata cu amenda de 500 RON pentru fiecare zi intarziere, incepand de la data de 10.12.2004 si pana la executarea hotararii irevocabile.

    Sanctiunea pentru primar prevazuta de Legea 554/2004 a Contenciosului Administrativ, pentru neexecutarea sau nerespectarea hotararilor judecatoresti definitive si irevocabile, pronuntate de instanta de Contencios Administrativ si dupa aplicarea amenzii pentru intarzierii, constituie infractiune si se sactioneaza cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani.
    Dosarul civil este nr.8155/2004 a Tribunalului Bacau sectia de Contencios, solutionat prin Sentinta Civila nr.243/10.12.2004.
    Dosarul penal este inregistrat la Parchetul de pe langa Judecatoria Bacau si are numarul 1901/P/23.03.2006, este in stadiu de cercetare la I.P.J. Bacau, la subcomisarul Ciobanul Marius.

    Bunul Dumnezeu sa il binecuvanteze pe Romeo Stavarache cu ce merita si sa-i dea minte la cap ca nu va fi vesnic primar.

    Relatii: Baroul Bacau-U.N.B.R.
    tel.0234.557574, sau
    0744.191717.

  11. tot respectu d-le botomei, ca totusi strigatele dumneavoastra si a bacaoanilor sa fie auzite, cred ca trebue mai mult decat un text la comentari, nu stiu de ce, dara tare mie ca ce facem noi aici loveste de urechi surde si ochi palmati.
    aveti din ce citesc o gramada de argumente, cred ca pentru curtea europeana pentru extindere le-ati face o mare bucurie, si d-lui primar o mai mare durere de cap:).doar a-ti candidat ca primar, cine cunoaste mai bine uneltele de lucru a-l primariei daca nu dumneavoastra.
    nu stiu daca chiar si pagina asta nu este o unealta a vechilor hoti a-l bacaului, deoarece controlul nu lasa transparenta actionariatului ;).este in interesul bacaului sa scape de o echipa de corupti dara, sigur nu cred ca vrea cineva sa vina alta echipa si mai corupti, ce-l putin aea veche care a ras totul in favoarea lor, nu vrem ca la intrare in bacau sa fie un afis mare SECHELARIU asa cum era la stadion.
    ar fi un vis frumos, sa scapam de HOTI, dumneavoastra credeti ca se poate?? eu cred, da sigur depinde de bacaoani. nu stiu daca vrea fiecare, pentru ca si ce scrieti d-voastra o vede fiecare din prisma lui. vedeti, doamna boghiu spune ca “Dupa parerea mea, este doar un fals,” DOAR, adica ceva miniscul, a lunecat saracu pe o coaja de banana :O, speram ca luneca toti si-si rup gatu :))
    asa ca dragi bacaoani aruncati cojile de banane pe jos sa vedem,, adica coaja de banana e…sunt informatiile care le puteti livra presei …
    doresc mai departe succes si dreptatea sa invinga,…
    cu respect,

  12. thunder a zis:

    sincer bai manu rasul asta poate sa se cheme SECHELARIU, BOTOMEI sau orice alt nume ca pe mine nu ma intereseaza.Ma intereseaza ca orasul sa arate bine , sa fie curat , sa vad ca banii pe care ii platesc la taxe si impozite nu se duc in buzunarele lor, sa fie un oras cu o economie infloritoare ca tinerii sa ramana in orasul natal nu sa plece in strainatate sau prin Bucuresti.Sincer iti spun cu Seche la conducere Bacaul incepea sa devina orasul pe care ti l am prezentat(spun asta ptr ca si el cand isi umplea buzunarele o facea cu banii dati de guvern, ca astia de aici sunt prea putini 😉 )acum in schimb e dezastru.am pierdut „sefia” in fata iasiului ca ei au se pare politicieni care intai isi vad de treburile ptr care au fost alesi si apoi de buzunarele lor

  13. thunder, nu stiu daca pot fi deacord cu tine, nu poate sa-mi fie egal ce scrie la intrare in bacau, tindem la democratie.ce a fost cu seche, felia aea de cascaval e expirata, sau mai are vre-un frate la vre-un minister in bucuresti sa vireze bani la bacau? nu cred, vezi situatia sa schimbat.
    situatia la bucuresti e un focar de virus aviar, care pe care sa-i rupa craca celuilalt de sub picioare, monitorizarea europeana schimba macazu.
    nu se mai fura pe fata, pune pe socru sa fure ;), ca nu e ruda de gradu 1, dupa lege eeee legal, ca asa e legea.
    acuma avem si numai felia noastra micuta de cascaval, eiii greu si pentru pinguin sa-l inparta asa sa fie toata lumea multumita, mai ales ca mandadul nu dureaza decat 4 ani. primu an de formarea grupului de interes, a-l doilea an de repartizarea contractelor, a-l treilea an cel mai veritabil de a lua cireasa de pe prajitura, si a-l patrulea an de a matura mizeria dupa colturi.
    eu zic ca e bine daca functioneaza justitia.
    acuma sigur avem toti grupurile noastre de interese, si adevarul e ca $ sau € ne face sa privim problema din alt unghi.
    dara avem sigur acela-si zel, ca bacau si bacaoani sa profite de un trai mai decent.
    problema pinguinului nu o vad neaparat ca inchide ochi sau avantajeaza unele grupuri, problema lui e ca nu a reusit si nu reuseste sa atraga investitiile, externe sau interne, ca economia bacaului stagneaza, ca darile la stat cresc, ca…. avem multe de adaugat la care ni se opreste nodu-n gat.
    cred ca fiecare din noi am trece cu vederea daca ar fi capabil sa fie un manager bun pentru bacau.
    in italia sunt peste 40.000 de bacaoani, acuma profita bacaul, pentru ca din munca lor functioneaza economia, bani se trimet in tara si se cheltuesc, fie cumpara casa/apartament, distractie, …, da ce face stavarache daca numai jumatate din ei se intorc inapoi si nu au de lucru?… sunt multe de spus.
    pe mine asta ma dezgusta, lipsa de competenta.
    sa traim bine!
    cine?

  14. tzopescu a zis:

    bravo manu…ai perfecta dreptate.

    mai nou pe mine ma bate un gand vizavi de refuzul primarului si implicit a institutiei conduse de acesta de a denunta in justitie ilegalitatile facute de amicul de partid petrica botezatu pentru a castiga licitatia ce priveste carpirea strazilor asfaltate. primaria era institutia in masura sa faca acest denunt pentru ca este beneficiarul acestor lucrari si pentru ca a organizat aceasta licitatie…or prin lipsa de reactie in aceasta situaie, prin nedenuntarea acestui delict nu se face complice la el?…si uite asa nea pinguinu’ prin indolenta isi inseala institutia condusa de el insusi…oare exista pe lume exemplu mai elocvent de ciolaniada pura?

Adauga un comentariu

*