Gripa aviara si in Bacau

Gripa aviara si in Bacau
Comuna Agas se confrunta pentru a doua oara in mai putin de un an cu o noua tragedie. Virusul gripei aviare a fost depistat in satul Cotumba. Incepand de marti seara, in comuna Agas a fost instituita carantina. Laboratorul National Bucuresti a confirmat suspiciunea de gripa aviara. Aproape zece mii de pasari urmeaza a fi eutanasiate si incinerate.

Dupa ce comuna Agas a fost lovita de inundatiile devastatoare de anul trecut, la mai putin de un an, o noua tragedie s-a abatut asupra comunei, virusul gripei aviare fiind depistat in satul Cotumba! Marti, in jurul orei 19, in comuna s-a instituit starea de carantina, intrucat virusul gripei aviare a fost confirmat.

In zona au fost instalate doua filtre, la intrarile in comuna Agas unde au fost mobilizati jandarmi din cadrul Subunitatii de Sprijin si Interventii Comanesti si lucratori ai Postului de politie Agas.

Miercuri dimineata, la ora cinci, 21 de jandarmi din cadrul Inspectoratului Judetean s-au deplasat in comuna Agas, astfel incat, de la ora 7 s-au luat masuri de ordine publica si protectie a personalului Directiei Sanitar Veterinare si Sugurantei Alimentelior Bacau pe timpul executarii misiunilor specifice, prindere, eutanasiere si incinerare a pasarilor bolnave.

Se estimeaza ca ar fi vorba de aproape zece mii de pasari. Jandarmnii sunt cazati in sediul Primariei Agas, iar DSVSA va asigura echipamentul de protectie si pentru jandarmi, in timp ce Directia de Sanatate Publica va lua aceleasi masuri pentru personalul care participa la aceste actiuni profilactice.

Semnale existau inca din 12 mai

„In curtea lui C. Merlusca, din satul Cotumba, comuna Agas, s-au semnalat mortalitati. Au fost recoltate probe care au fost expediate la Bucuresti, la Laboratorul National. Miercuri, la ora 19, ni s-au confirmat suspiciunile existentei acestui virus. Din acel moment, am luat masuri sa nu intre si sa nu iasa nimeni din comuna Agas, fara a fi dezinfectat.

Asteptam sa se diagnosticheze virusul, slab sau inalt patogen. Dupa diagnosticare, indiferent care ar fi ea, pentru aceasta localitate nu exista decat o singura solutie, eutanasierea pasarilor. Am mai adunat probe din satul Belechet din aceeasi comuna, dar si din Palanca, unde s-au semnalat cazuri asemanatoare. Asteptam confirmarile sau infirmarile Laboratorului National”, ne-a declarat medicul Sorin Ivanciu, dir. adj. al Directiei Sanitar Veterinare si Siguranta Alimentelor Bacau.

Carne suspecta retrasa de la consum

Aproape 200 de kilograme de carne provenind de la Codlea, ferma in care a fost depistata gripa aviara , au fost retrase si din magazinele judetului Bacau. DSP a anuntat ca prin intermediul unui distribuitor din judetul Vrancea carnea suspecta a ajuns la magazinele din orasele Onesti (SC Maripred SRL, SC Vioslam SRL, SC New Est SRL) si Targu Ocna (SC Doriem Impex SRL, SC Nicoleta SRL), precum si in comuna Bucium (SC Rarox SRL din satul Racauti).

In acelasi timp, DSP a primit numeroase sesizari ca in zona Moinestiului, in special din Palanca, Bruturoasa, Agas si Margineni, s-ar comercializa pui vii proveniti de la una din fermele din judetul Brasov, in care s-a descoperit virusul aviar. Directia Sanitara Veterinara a recoltat probe care au fost trimise la Bucuresti pentru analize.

Masuri de prevenire

In paralel DSP Bacau a instituit un sistem de alerta pentru medicii de familie pe care i-a avertizat sa acorde o atentie deosebita tuturor persoanelor cu afectiuni respiratorii. Institutia a fost aprovizionata in aceste zile si cu o rezerva de 2.000 de doze de Tamiflu, iar Inspectia Sanitara de Stat a demarat controale la cele 28 de ferme de crestere a pasarilor din judetul Bacau. Toti medicii epidemiologi din cadrul DSP s-au deplasat in focarele de gripa aviara pentru a administra Tamiflu.

„Trei persoane din Asau au fost izolate la domiciliu, iar medicii urmaresc in permanent starea de sanatate a locuitorilor din zona pentru a depista eventualele suspiciuni de gripa aviara si la om. S-au administrat deja 100 de doze de Tamiflu pentru persoanele care au intrat in contact cu focarele de gripa aviara, insa tratmentul trebuie urmat inca sapte zile”, a declarat dr. Marin Bustuc, aflat si el pe teren, in zonele de focar.

In plus, Statia de Salvare este si ea pregatita pentru transportul eventualelor victime ale gripei aviare la Bucuresti, intrucat s-a decis la nivel national ca aceste cazuri sa fie transferate de urgenta la Institutul de Boli Infectioase „Matei Bals” din capitala.

D. MINDIRIGIU
R. NEAGU

Presedintele Agricola International: „Autoritatile dorm in bocanci”

„S-a dovedit inca o data ca autoritatile dorm in bocanci si degeaba platim noi taxe si impozite” – ne-a declarat Gheorghe Antochi, presedintele Agricola International.

„Pentru ce platim taxe sanitar-veterinare de sute de milioane de lei pe luna daca autoritatile nu-si fac treaba?”

Agricola are 2,5 milioane de pasari in valoare de 300 de miliarde de lei vechi, in firma lucrand circa 3.000 de persoane. „Lumea se mira de atitudinea UE dar nu trebuie sa se mire, pentru ca astia suntem.

Autoritatile trebuiau sa munceasca si nu sa se faca. Cu un program de 4-5 ore pe zi, cu interese colaterale si fara responsabilitati, nu poti face treaba” – a mai spus Antochi. (R.B.)

Adauga un comentariu

*