Centralele de cartier din Onesti mai asteapta

Centralele de cartier din Onesti mai asteaptaCreditul de 23,2 milioane RON (232 miliarde de lei vechi), destinat construirii a inca 7 centrale termice de cartier la Onesti, nu a fost inca obtinut de catre municipalitatea onesteana, ca urmare a lipsei procedurilor bancare.

“Doar doua banci au fost selectate in vederea acordarii creditului, dintre care una a fost descalificata pentru neindeplinirea conditiilor legale – a precizat Emil Lemnaru, primarul municipiului Onesti.

Ca urmare, va trebui organizata o alta licitatie, iar intreaga procedura va fi reluata”. Caietul de sarcini in vederea contractarii imprumutului a fost modificat in mod corespunzator, in cadrul unei sedinte extraordinare a Consiliului Local Onesti, desfasurata pe 15 mai. Suma de 232 de miliarde ar trebui sa ajunga la Onesti cat mai repede, pentru a se putea incepe lucrarile la cele 7 centrale de cartier.

Aproape 30 % din populatia municipiului nu va avea caldura la iarna, daca centralele de cartier nu vor fi gata pana atunci.

Autoconcesionare la Termon

Pentru a atrage fonduri guvernamentale, primarul Emil Lemnaru va propune concesionarea serviciului public de alimentare cu energie termica a municipiului de pe Trotus. Concesionarea va fi facuta catre SC Termon SRL, care este deja in subordinea Consiliului Local.

Practic este vorba de o autoconcesionare, intrucat Consiliul Local ar urma sa concesioneze activitatea tot Consiliului Local. “E doar o chestiune formala – a apreciat primarul Emil Lemnaru. Termoficarea ramane in continuare la Consiliul Local, dar se vor putea obtine fonduri financiare consistente daca activitatea va fi concesionata”.

Totusi, initiativa primarului din Onesti a fost retrasa de pe ordinea de zi a sedintei extraordinare a legislativului local, intrucat documentatia nu era finalizata.

Propuneri premergatoare concesionarii au mai fost avansate si de consilierii PNL-PD, care au cerut ca Termon sa se transforme din SRL in SA, urmand sa fie atrasi noi investitori, care sa devina si actionari, iar acestia puteau ulterior sa solicite concesionarea sistemului de termoficare.

La transformarea in societate pe actiuni s-a renuntat deocamdata, pentru ca nu se putea realiza in scurt timp. In aceasta iarna, Onestiul va avea energie termica de la cele 21 de centrale de cartier, dintre care 7 vor fi construite obligatoriu pana in luna noiembrie.

Gheorghe LEU

Adauga un comentariu

*