Mai putini someri in evidenta

In urma analizei pietei muncii efectuate de Agentia Judetena pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Bacau s-a constatat ca, in luna mai, numarul somerilor din judet a scazut considerabil fata de luna precedenta, fapt reflectat si intr-o reducere a ratei somajului.

In prezent, la nivelul municipiului Bacau, calculat la o populatie activa de peste 250.000 de persoane, acest indicator economic este de 6,62 de procente, iar numarul somerilor de circa 16.000, cu 1.200 mai putin fata de luna anterioara.

Raportata la aceleasi perioade din anii precedenti, rata somajului inregistreaza o reducere considerabila de la an la an, cu cateva procente, fiind cu mult sub nivelul ratei somajului pe tara.

Analistii considera ca principalii factori care au dus la scaderea acestor indicatori economici au fost programele de masuri active (ex. bursele locurilor de munca, angajarile temporare, cursurile de calificare) ale Agentiei, facilitatile legislatiei privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, oferita atat angajatorilor, cat si somerilor angajati.

La acestea se adauga si faptul ca, in general, in aceasta perioada a anului, s-au reluat activitatile sezoniere in constructii, agricultura si in domeniul prestarilor de servicii.

Roxana NEAGU

Adauga un comentariu

*