Umiliti in propria tara

elevii care invata ungureste sa fie consultati de medici din UngariaDupa ce ca, profitand de faptul ca sunt la guvernare, „udemeristii” au reusit sa impuna studierea limbii maghiare in scoli, acum, Asociata Maghiarilor Ceangai din Moldova (AMCM) a inventat o alta gogorita: elevii romani care invata ungureste trebuie neaparat sa fie consultati de medici din Ungaria! Startul il vor da copiii de la scoala Vladnic.

Marti 16 mai, elevii care frecventeaza cursurile de limba maghiara la Scoala Vladnic, din comuna Parincea, vor pleca la Ghimes, insotiti de directorul unitatii de invatamant si profesorul care preda limba maghiara, pentru a fi supusi, cica, unui control medical de anvergura de catre medici veniti special din Ungaria!

Cum s-a ajuns la o asemenea stare de lucruri? Simplu. AMCM, prin presedintele ei, Silvia Roca, a solicitat Inspectoratului Scolar Judetean Bacau sa aprobe plecarea intr-o excursie la Ghimes a acestor copii.

Numai copiii ceangai sunt bolnavi?

„AMCM, in colaborare cu organizatii nonguvernamentale de profil medical, a initiat un program cu caracter medical, care consta in efectuarea unui control medical general gratuit pentru copii. Am organizat transportarea copiilor care invata la Scoala Vladnic, la Ghimes, unde, o echipa medicala apartinand Serviciului International de Salvare a Copiilor le va face un consult medical general, in mod gratuit.

Am initat acest control deoarece ni s-au semnalat probleme de sanatate in randul copiilor din Vladnic”, spune Silvica Roca. Dar ce numai pentru elevii ceangai care invata limba maghiara si nu si pentru cei care, din diferite motive nu s-au inscris la aceste cursuri? De ce nu si pentru copii de religie ortodoxa? Cei din neamul lui Attila sunt cumva mai curati decat romanii din Vladnic?

Cu strangere de inima, ISJ a aprobat „excursia”!

Propunerea AMCM a fost acceptata de conducerea Inspectoratului Scolar Judetean Bacau, desi inspectorul general, Radu Ababei, a avut unele retineri.

„Am inregistrat solicitarea AMCM, dar am luat masuri de prevedere. Am cerut mai intai Directiei de Sanatate Publica Bacau sa ne confirme daca medicii care vor efectua consultatiile sunt acreditati si ni s-a raspuns afirmativ. Am cerut conducerii scolii din Vladnic sa faca tot posibilul ca orele de marti sa fie recuperate si sa considere activitatea ca una extrascolara.

Am acceptat propunerea, ca sa nu fim acuzati ca permitem organizarea excursiilor numai elevilor romani”, ne-a declarat Radu Ababei. Il intelegem pe inspectorul general, dar de ce sa pluteasca acuzatia ca s-ar permite organizarea de excursii numai elevilor romani?

Nu toti cei care invata in scolile din Romania sunt romani? Initiativa AMCM ne lasa un gust amar nu numai noua, ci si elevilor si locuitorilor satului Vladnic. Cum s-ar numi in limba maghiara o astfel de initiativa, daca nu discriminare?
D. MINDIRIGIU

Comentarii

  1. thunder a zis:

    bai manu daca citrsti acest articol stiu ca am promis ca voi inceta cu limbajul de cartier dar acum chiar nu pot.Ungurii astia chiar se vad stapani peste Romania se pare si cred ca la urmatoarele alegeri il votez pe Vadim ca ii dau dreptate.Ungurii trebuie impuscati fi-r-ar mama lor de bozgori.

  2. „Cei din neamul lui Attila sunt cumva mai curati decat romanii din Vladnic?” intreba dl D.Minidirgiu. Deci in Vladnic sunt si neamuri de ai lui Atila? Directorul insotitor nu a dus nici un roman din Vladnic la controlul acesta medical? Ce are de spus medicul de familie? Dle Minidirigiu? Mai anchetati problema ca ati facut numai jumatate din munca pentru care primiti leafa intreaga. Hai sa auzim mai multe ca ne intereseaza. Chiar sunt unguri in Moldova? Deci limba aceea boloborosita pe strazile Bacaului de acei tarani ce ai vad zi de zi in magazinul meu este maghiara? De necrezut. Totusi multumim domnule Minidirigou ca ne deschideti ochii si ne informati de minoritatile care par sa fie mai numeroase decat stiam.

  3. Andrei B. a zis:

    Ma intreb, de ce nu organizeza medicii romani o astfel de actiune? Iar daca o fac altii, si printre altele mai sunt si unguri, atunci ei ne fura tara…
    Cat despre minoritati, aseara am vazut la tv ca aromanii vor sa fie recunoscuti ca minoritate nationala. Deci nici ei nu mai sunt romani. Atunci de ce ne miram, ca taranii, sau alti oameni care ne intra in magazine vorbesc o alta limba? E dreptul constitutional ca fiecare sa se declare de ce natie vrea, si sa-si foloseasca limba. Nu inteleg care e problema? Oare nu noi am votat Constitutia, care prevede aceste drepturi?
    Iar despre reportajul lui Mindirigiu – no comment, pentru ca scrie doar aberatii pe aceasta tema – ca doar trebuie sa primeasca si el salar.

  4. Giovanny Bazatul a zis:

    ce plm avetzi cu unguriii bah shtoarfelor,eu sunt din Vladnic si ma pish pe voi (Egh meg ao petemet’)

  5. nu stiu de ce le freca grija pr altii de problem ungurilor .fratilor decat un roman prost mai degraba un ,ungur destept.tot atata zcti ca ungurii in sus ung in jos voi rom sunteti varza o limba aveti si nci pe aia no stiti fraerilor .sa stiti ca sunt si eu din vladnic si am vzut ce se petrece ,dar nui ceea ce credeti,chir sunt vcin cu, scla dar va inselati fratilor cizelativa………………………………

Adauga un comentariu

*