Firmele bacauane nu stiu sa completeze declaratiile de concediu medical

Completarea eronata a formularelor de concedii medicale poarta oamenii pe drumuri. La Casa de Sanatate ajung formulare care trebuie returnate. Neglijenta agentilor economici poate inseamna neplata concediilor medicale.

Ordinul nr.158/2005 privind modalitatea de completare si plata a certificatelor medicale da multe batai de cap angajatilor Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS) Bacau. „De cand am preluat aceasta activitate de la Casa de Pensii, am inceput sa ne confruntam cu o serie de probleme legate de modul de completare, calculare si deducere a platilor pentru aceste concedii medicale, explica dr.Maria Tioc, presedinte director al CJAS Bacau.

Sunt nenumatate neconcordante in ceea ce priveste baza de calcul, partea ce trebuie suportata de angajator, numarul de zile ce trebuie respectate conform legislatiei in vigoare, dar si in modul de completare al anexelor”.

In cazul in care prevederile legii nu sunt respectate, se poate ajunge chiar la retinerea sumelor eliberate si crearea de debite. In plus, toti angajatorii au obligatia ca o data cu aducerea declaratiilor nominale sa anexeze si exemplarul nr. 2 al imprimatului de concediu medical, lucru care nici acesta nu se respecta.

Primele declaratii nominale sunt, insa exemplarele de certificate medicale, nu. „Speram ca aceste disfunctionalitati sa dispara in timp, mai spune dr.Tioc. In caz contrar, cei mai afectati vor fi bolnavii. Si-asa au aparut deja persoane care s-au adresat direct institutiei noastre pentru a beneficia de plata acestui concediu medical”.

La completarea necorespunzatoare a formularelor de certificate pentru concediile medicale se mai adauga problemele legate de codificarea bolilor, neinregistrarea acestora si la medicul de familie, iar unele dintre ele nu sunt parafate si semnate de acesta.

Nerespectarea legislatiei in vigoare atrage neplata concediilor medicale. Pana acum au fost primite la CJAS circa 22.000 de concedii medicale, majoritatea lor din partea medicilor de familie.
Roxana NEAGU

Adauga un comentariu

*