Deficit de 6 miliarde de lei la Casa de Sanatate

Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) a incheiat primul trimestru al acestui an cu un deficit de 6 miliarde de lei. Conform raportului Directiei Generale a Finantelor Publice, in aceasta perioada s-au colectat la fondul asigurarilor de sanatate 353 de miliarde de lei iar CJAS a cheltuit pentru asistenta medicala 359 de miliarde de lei.

Conform raportului Directiei Generale a Finantelor Publice, in aceasta perioada s-au colectat la fondul asigurarilor de sanatate 353 de miliarde de lei, 156 de miliarde de la persoanele angajate pe piata locala a munci, 16,7 miliarde de la persoanele asigurate individual (persoane fizice autorizate, asociatii familiale, liberi profesionisti etc), iar diferenta de la asiguratii prin efectul legii (someri, detinuti, militari in termen), pentru care se platesc asigurarile de santate din bugete disticte ale statului.

De cealalta parte, CJAS a cheltuit pentru asistenta medicala 359 de miliarde de lei, pentru decontarea serviciilor medicale acordate asiguratilor de catre furnizorii cu care este in contract de finantare – farmacii, spitale, medici de familie, laboratoare etc.

Cu toate ca ritmul colectarii contributiei de sanatate este mai mare fata de anii precedenti, diferenta dintre venituri si cheltuieli se va adanci mai mult.

Si asta pentru ca bacauanii au din ce in ce mai multa nevoie de servicii medicale, iar numarul celor care cotizeaza la bugetul Sanatatii este din ce in ce mai scazut.

In prezent, din totalul populatiei judetului, doar 22 la suta este platitoare la CJAS.
Roxana NEAGU

Adauga un comentariu

*