800 de bolnavi stau la rand pentru a obţine o proteza

Circa 800 de băcăuani care au nevoie de proteze, orteze şi alte dispozitive medicale sunt şi acum pe listele de aşteptare la Casa Judeteana de Asigurari de Sănătate.

Bugetul alocat pentru decontarea cheltuielilor cu dispozitivele medicale este in acest an cu peste 3 miliarde de lei mai putin fata de 2005, in conditiile in care nevoile sunt din ce in ce mai mari.

Asa că, si in acest moment, la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) sunt restanţe foarte mari la acest capitol. 792 de bacauani care au nevoie de proteze si orteze sunt pe lista de asteptare.

De la inceputul acestui an s-au decontat circa 5,4 miliarde de lei, pentru un numar de 1.592 de dispozitive medicale, insa solicitarile au depasit bugetul. „Cele mai multe cazuri trecute pe lista de asteptare sunt la protezele auditive, dar si la cristaline, a explicat Dan Stoica, sef serviciu si purtator de cuvant in cadrul CJAS Bacau.

Fiindu-ne alocat un buget mai mic decat anul trecut, prioritate au copii si salariatii, care au ajuns si ei sa fie trecuti pe aceasta lista de asteptare. Din pacate, sunt solicitari care stau in asteptare inca de acum un an.

Speram ca situatia sa se mai remedieze in trimestru III al anului, cand se va debloca fondul de rezerva retinut la nivelul Casei Nationale de Sanatate”. 340 de bolnavi bacauani au nevoie de aparate auditve, 157 de dispozitive vizuale (cristaline), iar ceilalti de sisteme stomice, substante vasco-elastice si echipamente de oxigenoterapie. Grosul listei de asteptare este reprezentat insa de pensionari.
Roxana NEAGU

Adauga un comentariu

*