Mizeria arde la buzunare primarii

Primarii din localitatile bacauane au primit mai multe avertismente la rand privind depozitele ilegale de deseuri. Primii care au fost sanctionati cu avertisment sunt primarii din comunele Garleni, Blagesti, Magura si Margineni.

Cu toate acestea, controalele facute de angajatii Sistemului de Gospodarire a Apelor in teren nu au fost suficiente pentru ca primarii sa respecte legislatia in domeniul protectiei mediului. ” Vom ajunge in situatia in care v om fi nevoiti sa aplicam amenzi, a afirmat Ioan Maftei. Poate atunci avertismentele date de noi vor fi luate in considerare, si autoritatile locale vor pune mai mult accent pe curatenia in comune”.

Problemele cele mai mari sunt date de ambalajele si PET-urile aruncate zilnic pe cursurile de apa, care la orice viitura blocheaza scrugerea apei si contribuie la producerea inundatiilor. Majoritatea deseurilor aruncate in ape se aduna in lacul de agrement.

„Nu reusit sa facem fata sa strangem gunoaiele de pe cursurile de apa, a completat Ioan Maftei. Formatia de lucru de la SGA Bacau practic pierde timpul cu adunatul deseurilor, in loc sa isi indeplineasca celelalte atributii. Si asta pentru ca, desi au fost avertizati, primarii din comune nu respecta obligatiile si termenele privind curatirea cursurilor de apa”.

Termenul dat de specialistii de la Ape pentru curatenia in comune este 15 mai. In cazul in care autoritatile nu vor respecta aceste termene, amenzile care vor fi aplicate sunt cuprinse intre 200 si 300 de milioane de lei vechi.

In plus, si persoanele fizice care vor fi depistate ca arunca deseurile menajere in locurile in care este interzisa depozitarea acestora vor fi sanctionati cu sume cuprinse intre 10 si 20 de milioane de lei.

Alina RATA

Adauga un comentariu

*