Directorii de la Carom aveau firma paralela

carom onestiOdata cu apropierea disparitiei definitive a combinatului Carom SA Onesti, incep sa iasa la iveala dedesubturile afacerilor derulate in ultimii doi ani. Astfel, directorii de la Carom nu si-au construit doar vile, ci si-au facut si o firma paralela, Otplast SRL, unde actionari sunt cei 4 directori ai combinatului.

In plus, au fost scoase la iveala documente care arata ca falimentul societatii a fost fortat chiar si de catre liderul sindical Vasilica Udrea. Dupa declararea falimentului, mai puteau fi salvate locurile de munca, de catre Faber si Uton, insa angajatii de la Carom spun ca tot liderul sindical si directorii combinatului s-au impotrivit acestei solutii.

Dorinta unanima pentru faliment

Despre declararea falimentului de la Carom si despre efectele acestei decizii stiau toti, mai putin salariatii de rand. Actionarii si creditorii combinatului, administratia Carom si institutiile statului, ba chiar si sindicatul, au fortat impreuna intrarea societatii in faliment. Astfel, conducerea de la Carom a depus in instanta, la 31 octombrie 2005, un plan de reorganizare necredibil si fantezist, care nu putea fi acceptat de nimeni, pentru ca prevedea o infuzie enorma de capital, in valoare de 380 milioane de dolari.

Actionarii societatii, VGB Oil si Balkan Petroleum, au consimtit in mod tacit fortarea falimentului, intrucat in doua sedinte consecutive ale Adunarii Generale a Actionarilor (AGA) nu s-au pronuntat in nici un fel in privinta planului de reorganizare.

Mai departe, vazand ca actionarii nu-si asuma riscurile unei investitii pentru salvarea Carom, nici creditorii combinatului, printre care si institutiile statului, nu aveau cum sa accepte planul de reorganizare, mai ales ca datoriile au crescut de la 400 de miliarde in 2002, la 6.700 de miliarde in 2003 si la 11.000 de miliarde in 2005.

Sindicatul da lovitura de gratie

Cu un plan de reorganizare neaprobat de AGA si cu o respingere din partea creditorilor si a institutiilor statului, instanta urma sa decida soarta Carom, iar decizia era previzibila. Mai ramasese doar sa-si exprime pozitia si Sindicatul “Carom”, care a aplicat lovitura de gratie combinatului, solicitand respingerea planului de reorganizare.

In incheierea de sedinta din 23 noiembrie 2005, din Dosarul 2.555 de la Tribunalul Bacau, se specifica negru pe alb ca liderul sindical Vasilica Udrea “solicita respingerea planului de reorganizare”.

Fata de aceasta dorinta unanima, instanta bacauana a fost practic nevoita sa decida declansarea procedurilor de intrare in faliment. In mod ciudat, cel mai mult pentru salvarea Carom s-a luptat chiar instanta bacauana, care a cerut cu insistenta un al doilea plan de reorganizare, insa nimeni nu l-a mai propus.

De ce n-a avut succes Faber

Dupa declararea falimentului Carom, Tribunalul Bacau a incercat sa salveze locurile de munca ale salariatilor si a solicitat sa fie depuse la dosar contractele de inchiriere a instalatiilor catre Uton, in caz contrar urmand sa se procedeze la disponibilizari de personal. Din pacate, aceste contracte nu au mai fost facute.

Prin intermediul Uton, firma Faber a incercat sa inchirieze instalatiile de la Carom si sa-i preia si pe salariati. Reprezentata de Toader Gaureanu, fost director general la Rafo, firma Faber avea investite cateva milioane de euro la Uton si era interesata sa preia instalatiile de la Carom, dar nu pentru a le vinde la fier vechi, ci pentru activitate productiva pe termen lung. Gaureanu avea si o obligatie morala fata de Carom, unde a detinut mai demult functia de director comercial.

Cu intentiile celor de la Faber au fost de acord creditorii si institutiile statului, precum si VGB Oil si Balkan Petroleum, actionarii majoritari de la Uton, care l-au numit pe Toader Gaureanu in functia de director general al Uton. Insa demersurile facute de Faber au esuat, iar explicatia oficiala a fost aceea ca Ministerul de Finante a refuzat sa elibereze certificatul de antrepozit fiscal. Insa mai multi salariati de la Carom sustin ca refuzul statului s-a bazat tocmai pe impotrivirea directorilor de la Carom si a liderilor de sindicat.

Ei spun ca delegatia de la Faber a fost de mai multe ori scoasa cu forta din pavilionul administrativ al Carom, unde se derulau negocierile, cei care s-au impotrivit fiind directorii Rosca, Iofcea si Dumitrescu, cu concursul liderului sindical Vasilica Udrea.

Salariatii sustin ca directorii se temeau ca isi vor pierde scaunele si veniturile imense, pentru ca la conducere urma sa ajunga Gaureanu, iar Udrea se temea ca nu va mai fi lider sindical. Astfel s-a pierdut singura sansa de salvare a locurilor de munca pentru cei 1.500 de salariati ai Carom.

Otplast SRL – firma directorilor de la Carom

De curand, in posesia jurnalistilor au ajuns mai multe documente si informatii, din care reiese bunastarea in care s-au lafait directorii de la Carom. In afara faptului ca si-au facut vile, aflate in diverse faze de constructie, directorii mai erau asociati si la o firma care functiona in paralel cu Carom.

Este vorba de SC Otplast SRL Onesti, care are ca obiect de activitate fabricarea articolelor din material plastic pentru constructii si care a fost infiintata in 2003, dupa privatizarea Carom. Firma isi are sediul tot la Carom, iar din Registrul Comertului reiese ca actionarii firmei sunt chiar directorii Carom: directorul general si presedintele Consiliului de Administratie, Cicilia Dumitrescu, cu 20 % din actiuni, directorul comercial Gheorghe Iofcea (40 %), directorul general adjunct Dan Zanescu (20 %) si directorul de productie Traian Rosca (20 %).

Multi salariati de la Carom sustin ca tocmai acesta a fost motivul pentru care directorii au fost impotriva firmei Faber si a lui Toader Gaureanu, care le-ar fi clatinat afacerile facute in paralel cu activitatea combinatului, dar care ar fi salvat soarta celor 1.500 de angajati. Directorii l-au atras de partea lor si pe liderul sindical Vasilica Udrea, care a primit recent o Nubira din partea administratiei.

Acum, soarta Carom a fost pecetluita: aproape toti salariatii vor fi trimisi in somaj pana la sfarsitul lunii iunie, iar activele combinatului vor fi scoase la vanzare, patrimoniul fiind evaluat la 35 milioane de euro. Ar mai fi o solutie, ca toate instalatiile sa fie vandute unui singur investitor, care sa preia si forta de munca, insa oamenii se tem ca fabrica va fi vanduta pe bucatele si va ajunge la fier vechi.

Gheorghe LEU

Date statistice

Iulie 2002 – Petrom cere falimentul Carom pentru o datorie de 400 miliarde de lei vechi catre Arpechim, iar Tender preia aceasta creanta si opreste falimentul

August 2002 – VGB Oil cumpara 43,15 % din actiunile Carom

9 iunie 2003 – se privatizeaza Carom, iar Tender cumpara 51 % din actiuni, datoriile combinatului fiind atunci de 6.700 miliarde de lei

1 octombrie 2004 – Balkan Petroleum preia, prin contract de novatie, actiunile detinute de Tender

28 aprilie 2005 – se declara insolvabilitatea Carom, pentru datorii de aproape 11.000 miliarde de lei

Noiembrie 2005 – Carom a intrat in faliment

Comentarii

  1. dumitreasca si gaureanca cand intra in somaj?au devenit si ele ,,doamne,, de cand cu democratia……sa le ajunga blestemele oamenilor

  2. AlexBC a zis:

    Sunt convins ca si oameni din conducerea tzarii sunt implicati in aceasta afacere…Sunt o gasca…

  3. dar de Leimar Trading Bucuresti ce ziceti? De Virginia Velican ce ziceti? Mai cercetati

  4. directorii de la Carom, dupa ce s-au imbogatit doresc in unanimitate falimentul societatii. ce-ar fi sa fie stropiti cu benzina si apoi sa li se dea foc….Sa scapam de draci!

  5. Daca vrei sa faci bani citeste pe site.

  6. lifeismarketing.webs.com

Adauga un comentariu

*