Confruntari politice in Consiliul Local Onesti

consiliul local onestiCu toate ca in ultimul timp la Onesti s-a inregistrat o tendinta de renuntare la orgoliile politice in favoarea intereselor cetatenilor, consilierii locali si-au revenit la ultima sedinta a legislativului local, cand cele doua tabere, PSD si PNL-PD, au intrat in dispute prelungite, pe marginea unor probleme aparent minore.

Conflictul a izbucnit ca urmare a prezentei pe ordinea de zi a doua proiecte initiate de liberalul Mihai Sova, respinse de tabara PSD cu argumente puerile si rautacioase. Consilierii s-au acuzat reciproc, iar reprezentantii PNL-PD au criticat si pozitia primarului, precum si pe functionarii din cadrul Primariei Onesti.

Finantarea proiectelor de mediu a fost respinsa

Spiritele consilierilor s-au incins prima data cand s-a ajuns la initiativa privind finantarea din bugetul local a unor proiecte de mediu, sens in care Mihai Sova a prezentat un Regulament privind procedura de acordare a sprijinului financiar. In esenta, propunerea viza organizarea unor activitati pe linie de mediu, cum ar fi igienizarile, plantarile de arbori etc. Proiectele puteau fi derulate de ONG-uri, institutii de invatamant, asociatii de proprietari sau alte organizatii non-profit, iar Consiliul Local urma sa contribuie cu maxim 80 % la finantarea acestora, sens in care s-a prevazut alocarea sumei de 50.000 RON pentru anul 2006.
Insa Raportul de specialitate al Directiei economico-financiare din cadrul Primariei Onesti, prezentat de Nicolae Gabureanu, a atacat proiectul pe motiv ca bugetul local pe 2006 a fost deja stabilit, nefiind prevazute fonduri pentru asemenea investitii de mediu. “Bugetul poate fi rectificat si modificat de Consiliul Local de cate ori este necesar”, a replicat Mihai Sova. Un alt raport de specialitate, al Biroului juridic, intocmit de Robert-Ionut Chiriac, a mers si mai departe, cautand defectele de forma ale proiectului propus de Sova, cum ar fi nestructurarea Regulamentului pe Titluri, Capitole, Sectiuni sau Articole. Au fost invocate si argumente hilare, cum ar fi folosirea unei liniute pentru inceperea unor alineate, in loc de utilizarea literelor alfabetului.

“Rautate, sfidare si politica nedemocratica”

Mihai Sova a ramas stupefiat de motivele invocate de cei care i-au atacat proiectul si a apreciat ca impotrivirea se datoreaza faptului ca initiatorul este el, si nu primarul. “Ca urmare a politicii nedemocratice de la Primarie si de la Consiliul Local Onesti, orice proiect care nu-l are inscris ca initiator pe domnul primar Emil Lemnaru este respins pe aspecte formale, si nu pe fond; orice alta persoana este neagreata – a spus Sova. Impunerea unei taxe de mediu la Onesti obliga Primaria sa cheltuie sumele colectate doar pentru activitati pe linie de mediu, iar proiectul meu nu incalca nici un articol de lege. La acest proiect au lucrat si specialistii de mediu din Bacau”.
In spijinul lui Sova au sarit si alti consilieri de la PNL-PD. “Se da prea mare importanta culorii politice – a spus Mircea Cetean. Fiecare dintre noi vrea sa incerce sa faca ceva in folosul cetateanului, iar problemele sunt tratate cu vizibila rautate; unele observatii au chiar un caracter sfidator. Functionarii din cadrul Primariei ar trebui sa sprijine initiativele consilierilor, nu sa le impiedice”. Discutiile contradictorii au continuat intre consilierii celor doua tabere, iar proiectul a fost respins cu 13 voturi impotriva si doar 7 pentru.

Gheorghe LEU

Comentarii

  1. Mihai Traian a zis:

    Nu sunt surprprins ca problemele de mediu sunt totalmente neglijate de catre primarie si salariatii ei.Vedeti numai modul primitiv(dupa conceptia administatorului pietii Doilet)a modului cum sunt colectate gunoaiele din zona pietii.Norocul lui doilet il constituie lucrarile incepute si lasate balta la piata de jos cea degradata de inundatiile de anul trecut.Retineti ce va spun onesteni.Cum incep sa vina negustorii de rosii castraveti pepeni etc,albia raului Casin va deveni halda de gunoi.Mergeti si vedeti cum arata locul de colectare a gunoiuli din piata de pe marginea pietii dinspre strada 1 mai.

  2. cerem demisia lui Doilet! Mafia pietei….

  3. Onestean a zis:

    Fratilor, initiativa este laudabila. Este necesar la nivelul municipiului Onesti de astfel de proiecte de lege. Problema e ca nu se poate aplica pentru anul 2006, dar se poate pentru anul 2007.

  4. armand a zis:

    unde

  5. armand a zis:

    personal i-mi place piata din onesti nu se potriveste cuvantul primitiv ela alti nu la onesti

  6. tov. tehnician sova e de rasul curcilor e un analfabet

  7. PIATA ONESTI E CEA MAI FRUMOASA SI DOTATA PIATA DIN TARA CONF. ST EUROPENE. BINEINTELES DATORITA DL NECULAI DOILET … SI CAREI PROBLEMA… DA… E DE INVIDIAT SI DE COPIAT. FELICITARI PT TOT CE AI FACUT PT ONESTENI. MI-AR PLACE SA LOCUIESC IN ACEL ORAS FRUMOS SI CURAT. TINE.O TOT ASA …

  8. DOMNULE TEH. SOVA dupa ce nu esti bun de nimic te mai bagi si ca musca si mai incurci si pe altii.STAI IN BANCA TA…

  9. EUGEN -Piatra -neamt a zis:

    oricine trece prin acest mic orasel eu sunt sigura caci ramane cu o impresie frumoasa cum de altfel am ramas si eu. dece suntem invidiosi pt cei care inca mai fac ceva si pt tara? Nu.i laudam dar se vede…felicitari conducerii!

  10. Tudoreanu I a zis:

    Sunt pensionar si locul meu unde sa ma recreiez este ael parculet din piata,e superb ,nu mai vorbesc de florile din fata si interiorul pietei pur si simplu parca imi da mai multa viata.Ii multumim dui NECULAI DOILET!

Adauga un comentariu

*