Mihai Eminescu, şters din titulatura Olimpiadei Naţionale de Limba Română

Pentru prima dată în acest an, Olimpiada naţională de limba română pentru gimnaziu, desfăşurată în Bacău în perioada 16-20 aprilie, nu a mai purtat inclus în titulatură şi numele poetului naţional Mihai Eminescu. Discuţiile cu privire la acest lucru nu au întârziat să apară în rândul profesorilor băcăuani.

Pentru mulţi dintre dascălii împătimiţi de studiul limbii române, faptul că numele lui Mihai Eminescu nu mai este alăturat unui concurs de o asemenea importanţă este considerat o eroare incalificabilă. Alţi profesori sunt, însă, de părere că lucrurile nu trebuie privite chiar atât de strict.

Mina Maria Rusu, inspector şcolar general pentru Limba şi literatura română în cadrul Ministerului Educaţiei şi Cercetării (MEdC) spune că decizia pentru păstrarea actualei titulaturi a olimpiadei de limba română îi aparţine.

„Sunt argumente clare care justifică luarea unei astfel de decizii. Complexitatea ÅŸi profunzimea operei lui Mihai Eminescu nu poate fi înÅ£eleasă pe deplin de un elev de gimnaziu. Am considerat că este oportun să păstrăm această denumire doar pentru concursul naÅ£ional care s-a desfăşurat în acelaÅŸi timp cu olimpiada de la Bacău ÅŸi la care au participat elevi de liceu.

Au existat în anii anteriori voci care considerau că, dacă olimpiada naţională de limbă română se numeşte «Mihai Eminescu» atunci în mod necesar măcar unul dintre subiecte trebuie să trateze teme din opera marelui poet.

Ori, lucrările eminesciene care pot fi înţelese pe deplin de elevii de gimnaziu nu sânt, totuşi, foarte multe iar asta ar fi însemnat să ne repetăm odată la câţiva ani.

ÃŽn plus, cred că am fi confiscat, practic, numele poetului naÅ£ional dacă l-am fi păstrat alipit de titulatura olimpiadei”, a conchis reprezentantul MEdC.

Amos NEWS

Adauga un comentariu

*