Romanii ramin nemultumiti de situatia politica

Doar 35 la suta dintre romani se declara multumiti de activitatea guvernului, reiese dintr-un sondaj INSOMAR dat publicitatii miercuri. Pe de alta parte, daca alegerile ar avea loc duminica viitoare Alianta DA ar obtine circa 49 la suta din voturi, PSD – 20 la suta, PRM – 14 la suta, UDMR – 6 la suta si PNG – 4 la suta.

Nivelul increderii fata de prestatia echipei guvernamentale prezinta o tendinta de scadere vizibila. In privinta indicatorului „satisfactie” asociat actiunii guvernamentale, doar 35% dintre repondenti se declara multumiti.

De cote mai ridicate de credibilitate continua sa beneficieze Monica Macovei (43%), Mihai Razvan Ungureanu (32%), Vasile Blaga (31%) si, intr-o oarecare masura, Gheorghe Flutur.

La polul opus, prestatia Presedintelui intruneste cote net superioare de satisfactie sociala (cca 65%), cu o usoara tendinta de crestere fata de ultima masurare de barometru (2%).

Pe ansamblu, indicatorul „credibilitate” descrie o curba predominant descendenta, transmintind un puternic mesaj de respingere din partea populatiei la adresa clasei politice.

Singura exceptie se inregistreaza in cazul liderului PNG, dar pentru care succesul clubului de fotbal pe care il patroneaza constituie un capital atipic de simpatie, spontan transferat omului politic.

Activitatea Directiei Nationale Anticoruptie este privita in mod simetric: circa 51 la suta dintre romani o considera ca fiind „buna si foarte buna”, in timp ce 49 la suta o caracterizeaza drept „destul de proasta si foarte proasta”.

Romanii ramin in general nemultumiti si de viata pe care o duc. Doar 15.6 la suta spun ca viata lor e mai buna decit in urma cu un an, 42 la suta mult mai rea si exact acelasi procent ca e la fel.

Situatia materiala e strins legata de perceptia asupra viitorului, o cincime dintre romani considerind ca economia va creste (20,6%), 40,3% ca va ramine la fel sau 39,2% ca va scadea.

Daca duminica viitoare ar fi organizate alegeri, Alianta DA ar obtine circa 49 la suta din voturi, PSD – 20 la suta, PRM – 14 la suta, UDMR – 6 la suta si PNG – 4 la suta.

Studiul INSOMAR a fost realizat in perioada 22-27 martie 2006 pe un esantion reprezentativ de 1178 de persoane. Marja de eroare este de 3 la suta.

hotnews.ro

Adauga un comentariu

*