Scandal pentru lefurile profesorilor bacauani

Profesorii din trei comune nu si-au primit nici acum salariile. Directorii acuza primarii, iar primarii dau vina pe Consiliul Judetean. Profesorii nu pot decat sa spere ca autoritatile isi vor aminti de existenta lor.

Doua saptamani, atat a trecut de cand profesorii din trei comune bacauane asteapta si acum sa isi primeasca salariile. Desi acestea trebuiau platite inca din primele zile ale acestei luni, salariile nu au fost achitate integral.

„In comuna Buhoci salariile au fost platite in proportie de 40 la suta, afirma Manorle Chiriac, presedintele Sindicatului Liber din invatamant. Aceeasi situatie se intalneste si in localitatea Nicolae Balcescu, unde salariile s-au platit in proportie de 80 la suta, si in comuna Magura – 60 la suta. Vinovate de acesta situati sunt autoritatile locale, pentrui ca fundamentarea bugetului pe trimestrul I al acestui an a nu s-a realizat in mod corespunzator”.

Chiriac a mai completat ca Primarii aveau doua posibilitati pentru a achita integral salariile: fie amanau obligatiile catre stat, fie solicitau un transfer de bani care erau alocati pentru trimestrul II. Primarii spun ca nu ei sunt vinovati pentru aceste intarzieri.

„Banii sunt alocati de Consiliul Judetean, spune Tancau Francisc, primarul comunei Nicolae Balcesu, iar daca nu ajung la timp nu avem cu ce plati salariile. Asteptam o noua rectificare a bugetului si apoi, probabil ca vom avea fondurile necesare pentru salarii. Noi am sesizat aceasta problema la Consiliu si asteptam un raspuns”.

Revoltat ca autoritatile nu se implica mai mult in problemele legate de invatamantul bacauan, Manole Chiriac a afirmat ca va face o adresa catre Minsiterul Educatiei si catre Guvernul Romaniei pentru a sesiza si la nivel central acest aspect.

„La Bucuresti nu se stie faptul ca unii primari, cat si unii directori de scoli au alte prioritati decat salariile profesorilor, a completat acesta. Le-am spus si primarilor ca voi informa Ministerul Educatiei si s-au aratat foarte nemultumiti”.

Alina RATA

Adauga un comentariu

*