Prematuritatea sau lupta cu supravietuirea

Un copil prematur are nevoie de ingrijire speciala fiind cu mult mai fragil decat cel nascut la termen. Practic, prematurul se comporta ca o rana deschisa, spune dr. Vladimir Cornelac, medicul sef al sectiei de Obstetrica-Ginecologie I din cadrul Maternitatii Bacau .

Ce este prematuritatea? Un copil nascut inainte de saptamana 37 de sarcina este considerat prematur – adica nascut inainte de maturarea completa, explica dr. Vladimir Corneleac. Ceva mai putin de 12 la suta dintre nou-nascuti sunt prematuri.

Rata nasterilor premature este in crestere, in special datorita numarului mare de sarcini multiple din ultimii ani. Gemenii si tripletii sunt predispusi la un risc de 6 ori mai mare de a fi prematuri decat ceilalti nou-nascuti. Alt termen des folosit pentru prematuritate este “nasterea inainte de termen”. Dar in timp ce “nastere inainte de termen” se refera la sarcina, termenul de “prematuritate” e folosit in special pentru a descrie nou-nascutul. Multi dintre nou-nascutii prematuri cantaresc sub 2,5 kg.

De ce se nasc copiii inainte de termen

In primul rand sunt cauzele medicale – malformatiile uterine, inflamatiile nerecunoscute si netratate, fibromul uterin si tumorile ovariene. Pe de alta parte, printre cauzele prematuritatii sunt si factorii socio-economici, precum lipsa profesiei la parinti, familii dezorganizate in care copilul nu este dorit, gradul scazut de scolarizare, alimentatia deficitara, varsta inaintata, lipsa consultatiilor prenatale. 38 la suta din femeile insarcinate nu se prezinta la medicul obstretician, multumindu-se doar cu o vizita la medicul de familie.

Copilul prematur se comporta ca o rana deschisa

Un copil prematur are nevoie de ingrijire speciala. El este recuperat abia dupa trei-patru luni de supraveghere medicala de specialitate. Practic, copilul prematur se comporta ca o rana deschisa. Pielea nu isi mai indeplineste rolul de bariera impotriva agentilor microbieni si de aceea se impune mentinerea prematurului intr-un mediu steril, cum este incubatorul.

In plus, copilul nascut inainte de termen nu este perfect dezvoltat, are deficiente respiratorii din cauza incompletei dezvoltari a plamanilor, fiind predispus la rahitism, datorat carentei de calciu si potasiu, anemie, infectii si distrofie. Insa tinuti in permanenta sub control medical, ei se dezvolta normal.

Prematuri celebri

O garantie privind dezvoltarea normala a unui copil prematur ar fi exemplul unor prematuri „celebri” care in timp au ajuns sa aiba un cuvant de spus in istoria omenirii, precum Louis Napoleon Bonaparte, Winston Churchill, Isaac Newton, Albert Einstein, Victor Hugo, Voltaire, Lamartine, J.J. Rousseau, Mark Twain.

Roxana NEAGU

Adauga un comentariu

*