Asalt bucurestean la TI AMO

Doar 21 de interpreti, din cei 106 inscrisi, au reusit sa se califice in concursul propriu-zis al festivalului TI AMO (Trofeul International Apollo Music Onesti), care se va desfasura in perioada 15 – 21 mai.

Juriul national, de preselectie, care reprezinta partea romana a juriului international al festivalului, a admis in concurs 8 interpreti la categoria de varsta 6 – 8 ani, 7 la categoria 9 – 11 ani si 6 la categoria 12 – 14 ani.

Dintre acestia, cei mai multi sunt din Bucuresti (7), Iasi (3), Onesti, Oradea si Botosani (cate doi), in timp ce Timisoara, Cluj, Constanta, Giurgiu si Arad au cate un singur reprezentant. Judetul Bacau va fi prezent in concurs cu doi interpreti din Onesti, Iuliana Iga si Cosmin Solescu.

Cei 21 de copii au trecut de faza preselectiilor nu numai care urmare a manierei interpretative, ci si datorita pieselor alese, muzica si textul figurand printre criteriile importante de jurizare.

“Dintre cei care nu au reusit la preselectie au fost si foarte multe voci bune, insa piesele nu erau in spiritul festivalului”, ne-a declarat Constantin Costandache, directorul festivalului. Pe de alta parte, exista si compozitori care au satisfacut pe deplin cerintele festivalului, unii intrand in concurs cu cate doua piese (Cristian Alivej) sau chiar trei (Gabriela Sauciuc-Ciccone).

De remarcat este si faptul ca piesa compozitorului onestean Eugen Ungureanu va fi interpretata de o solista din Iasi, Diana Prepelita, in timp ce interpretul onestean Cosmin Solescu va concura cu o piesa a unui compozitor bulgar. Dintre textieri, cel mai mare succes l-a avut bucuresteanul Marian Stere, care a intrat in concurs cu nu mai putin de 5 piese.

Concurenti din 13 tari straine

Anul acesta, la TI AMO vor participa, in afara de Romania, inca 13 tari, in special din Europa (Italia, Franta, Spania, Portugalia, Suedia, Malta, Republica Moldova, Bulgaria, Ucraina, Macedonia si Serbia), dar si din Israel si Taiwan.

“Cu unele tari, chiar si din Europa, legatura este destul de anevoioasa, din cauza distantei mari fata de Romania – a precizat Theodor Adobricai, presedintele festivalului. Spre exemplu, pana in Portugalia sunt peste 4.000 de kilometri, iar Israel si Taiwan sunt si mai departe. Insa anii trecuti am avut si concurenti din Argentina sau din Jamaica”.

Toate datele legate de festival se vor regasi pe site-ul www.tiamo.ro, iar informatii suplimentare pot fi obtinute la adresele de e-mail tiamo.onesti@k.ro si tiamo_onesti@yahoo.com.

Alte informatii si materiale video vor fi difuzate la OTV si DDTV, la emisiunile realizate de compozitorul onestean Eugen Ungureanu. Casa de discuri patronata de acesta, “Electro Star”, a amenajat un studio video la Casa de Cultura din Onesti, care a fost acreditat pentru a produce emisiunile difuzate la OTV si DDTV.

“Electro Star” va produce si cele doua albume ale festivalului, unul cu interpretii din Romania si altul cu participantii din strainatate.

Presedintele festivalului TI AMO, Theodor Adobricai, este convins ca la editia de anul acesta se va face un mare pas inainte, inclusiv in privinta calitatii, insa el a solicitat un sprijin financiar mai mare din partea autoritatilor si a oamenilor de afaceri. Consiliul Local Onesti a aprobat, la ultima sedinta, o finantare de 120.000 RON, insa costurile totale ale festivalului au fost evaluate la circa 240.000 RON.

Gheorghe LEU

Adauga un comentariu

*